До месец ЕК ще инициира създаването на Европейски енергиен съюз

На извънредно заседание на Постоянната Комисия по индустрия, енергетика и изследвания, вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефкович представи актуален преглед на предстоящата инициатива за създаването на Европейски енергиен съюз.
Очаква се Комисията да излезе с официално предложение по този въпрос през месец февруари. Целта на Енергийния съюз ще бъде да обедини ресурсите на страните- членки, които да комбинират своите енергийни инфраструктури. Сред другите важни задачи ще бъдат намаляването на зависимостта на Европейския съюз от вноса на горива и газ, като в същото време продължи борбата с изменението на климата чрез използването на повече енергия от възобновяеми източници и засилване на политики за енергийна ефективност.
В дискусията участва евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, който засегна темата със сигурността на газовите доставки за Европа в условията на задълбочаващия се конфликт между Русия и Украйна и в контекста на спирането на Южен поток, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Уручев подчерта, че сигурността на газоснабдяването за Югоизточна Европа е застрашенa заради систематично водена от Русия политика за елиминиране на Украйна като транзитна страна на руски газ за европейските потребители. Уручев обърна внимание на факта, че този маршрут е единствен за няколко страни-членки, в това число и за България, и към момента няма изградена подходяща инфраструктура, нито източници, които да заместят при необходимост сегашните газови доставки. Българският евродепутат поиска информация за планираните от ЕК стъпки за преодоляване на заплахата за енергийната сигурност на региона. По думите му, излизането от тази ситуация не е по силите на отделните страни и изисква координирани усилия и мерки на европейско ниво.
По отношение на сагата с Южен поток, комисар Шефкович коментира, че сегашната геополитическа ситуация изисква да се приспособим към новите реалности, да се изработи Генерален план за енергийната сигурност на този регион и последователна енергийна дипломация. В тази връзка той припомни, че в знак на поетия по-рано към българския премиер Борисов ангажимент, на 9 февруари ще се проведе работна група на високо равнище в София, в която ще се включат представители на всички засегнати от спирането на проекта държави. Сред водещите теми ще бъдат изграждането на интерконекторни връзки, диверсификацията на газовите доставки и търсенето на цялостно решение на енергийната сигурност на региона.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.