До 15.ХІІ трябва да се изплати гарантираната част от влоговете в КТБ

Огласиха партии, политици и магистрати - клиенти и партньори на КТБ

Какво следва оттук-нататък с КТБ и парите на нейните клиенти? Отговор на тези въпроси дава на страниците на своя Блог за икономика Георги Ангелов, старши икономист в институт “Отворено общество”. Освен всичко друго, Ангелов е категоричен, че резултатите в доклада на одитиращите фирми надминават и най-лошите очаквания, а на практика спасяването на КТБ е невъзможно.

А ето и процедурите, които предстоят и сроковете, в които трябва да бъдат извършени.

До края на октомври трябва да се извърши счетоводното отчитане на резултатите от одита на КТБ – т.е. да се осчетоводи загубата и да се документира отрицателният капитал. След този момент започва да тече законов срок от 5 работни дни, в рамките на който БНБ е задължена да отнеме лиценза са банката. С други думи, до 7 ноември лицензът трябва да бъде отнет, пише Георги Ангелов. Той изтъква, че за разлика от сегашните дълги и протяжни срокове за специален надзор, след оценката на одиторите сроковете са съвсем къси и ограничителни.

Веднага след като бъде отнет лицензът на КТБ започва да тече друг законов срок – до 20 работни дни се изплащат гарантираните влогове до 100 хиляди евро. Това означава, че до 5 декември Фондът за гарантиране на влоговете трябва да изплати 3.6 милиарда лева на вложителите. Възможно е отлагане с не повече от 10 дни, така че преди средата на декември въпросът ще бъде приключен, посочва Ангелов.

Основното предизвикателство пред служебното правителство и Фонда за гарантиране на влоговете е да осигурят недостигащите средства за изплащане на гарантираните влогове до 100 хиляди евро. Според експерта, най-чистият вариант е фондът да вземе заем, с който да попълни недостигащите средства. Този заем може да бъде върнат през следващите години от вноските на банките към фонда и събирането на кредитите на КТБ. Ако се положат усилия за осребряване поне на част от кредитите в КТБ, фондът ще може да си плати заема без данъкоплатците да понасят някаква тежест.

Георги Ангелов е категоричен, че спасението на КТБ е нереалистично, тъй като няма рационална причина поради която частен инвеститор да покрие загуби за 4.6 милиарда лева, за да спаси банка, в която не са останали почти никакви качествени активи и никаква обществена репутация. Същото се отнася и за държавата – подобни банки с огромни загуби обикновено се затварят (така се постъпи, например, с кипърската Лаики банк, с ирландската Англо-Айриш банк, както и с трите големи исландски банки).

Нещо повече, предвид изтичащото време, спасяване е практически невъзможно. След като сме влезли в кратките срокове по Закона за банките, спасяване на КТБ означава в рамките на няколко дни да се изготви план за преструктуриране, той да се одобри от БНБ и от държавата, да се одобри от Европейската комисия и да се налеят близо 5 милиарда лева в КТБ.

Всичко това, което не се случи за последните четири месеца, е невъзможно да се случи сега за няколко дни, подчертава Георги Ангелов в своя Блог за икономика.

На въпроса ще има ли негативи от фалита на КТБ неговият отговор е, че от един фалит на банка винаги има негативи, но в случая те вече са преживени през последните четири месеца, когато банката беше затворена – преживяхме банкова паника, масови тегления, негативното влияние върху кредитирането и икономиката.

Вече плащаме цената за затварянето на КТБ и ще продължим да я плащаме докато този въпрос не се разреши веднъж-завинаги, обобщава Ангелов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.