Дни преди бедата в Мизия от БАН алармирали за опасност от наводнения

Дни преди бедствието, сполетяло редица населени места във Врачанска област, е имало информация за очаквано покачване на нивото на реките в Северозападна България и опасност от внезапни наводнения. Това обясни по bTv Силвия Стоянова от отдел „Хидропрогнози” на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

В този отдел чрез телеграми от наблюдатели по места се събират данни за измерени водни количества на водоемите в цялата страна. От там информацията се подава към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което пък информира местните власти, а тяхно е задължението да уведомят гражданите за евентуални опасности и да организират евакуация.

„В резултат на по-прецизен анализ на 30 юли беше изготвено предупреждение за река Огоста, чийто приток е река Скът. То е изпратено на МОСВ – те го отразиха веднага на техния сайт и после информацията се е разпространявала институционално”, обясни Силвия Стоянова. Тя изтъкна, че в подаваната информация няколко дни поред е фигурирало предупреждение: „Има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения.”

„Издадено е предупреждение няколко дни поред – би трябвало местните общини да преценят на място и да вземат съответните мерки”, коментира експертът от БАН. „Информация има – обикновено 24 часа предварително синоптиците изпращат данни за очаквани бедствия”, категорична бе Стоянова.

Към днешна дата от МОСВ предупреждават, че нивата на 17 реки ще се покачат в следващите дни. Разливи може да има по река Войнишка, Видбол, Арчар и Лом. Високи води се чакат още край Огоста, Вит, Осъм и Нишава. В Плевенска област една от критичните точки е в района на село Чомаковци, което се намира на брега на река Искър. Преливникът на язовир Тотлебенов вал е в предаварийно състояние. Дигата на река Вит в плевенското село Дисевица пък се топи с по метър всяка година.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.