Днес става ясно дали ВСС ще „дисциплинира” прокурор Гугушева

Днес Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да обяви дали ще образува дисциплинарно производство срещу неуспялата кандидатка за Конститиционния съд Галя Гугушева.

Както е известно от средата на декември насам работна група от трима магистрати, членове на Етичната комисия, проверява дали прокурор Галя Гугушева е нарушила етичните правила на българския магистрат.

На 14 януари, когато е първото заседание на комисията за 2013 година, групата ще предостави на целия състав на комисията всички допълнителни факти и обстоятелства по казуса с прокурор Гугушева и тогава ще бъде се обяви окончателното решение. Това, припомняме ви, съобщи на 17 декември Ясен Тодоров, председател на Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС. По думите на Ясен Тодоров, по време на проверката ще бъдат разгледани всички фирми около членовете на семейството на прокурор Гугушева, както и участието им в тези фирми. Според Тодоров има съмнения, че и съпругът на Галя Гугушева участва в тези съмнителни фирми. Освен това се очакват резултатите от  данъчна проверка на всички декларирани доходи от Гугушева.

Очакват се резултатите от още една проверка. През декември Бойко Найденов, в качеството си на и.ф. главен прокурор разпореди на Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) да направи детайлна проверка на всички данни около имотното състояние на Гугушева и множеството заеми и дарения, които са й давани от фирми, свързани с майка й Тотка Ахчийска и сина й адвокат Стефан Гугушев.

Самата Галя Гугушева беше номинирана от СДС за поста на несполучилата като конституционен съдия Венета Марковска, но се оттегли след серия медийни публикации за сложните финансови схеми на "семейната инвестиционна компания" "Лигъл партнърс" ЕООД.Оказа се, че въпросната фирма първоначално е била собственост на майка й Тотка Ахчийска с капитал 5000 лв., след което е продадена на Гугушев-син, под чието управление капиталът е увеличен до 1.99 млн. лв. След това Ахчийска отново я придобива, купувайки я от внука си с пари, голяма част от които той й дава като дарение. Междувременно "Лигъл партнърс" отпуска кредит на Галя Гугушева, с който по нейните думи тя помага на синовете си "да си стъпят на краката". След това адв. Стефан Гугушев дава дарение на майка си от 95 000 евро, с което тя да върне заема към собствената му фирма. Отделно от това той дарява на родителите си и апартамент, на чийто адрес пък са регистрирани седалищата на две фирми, собственост на Гугушев-син и баба му Тотка.

Пред Етичната комисия към ВСС самата Гугушева обясни през декември, че цялата тази доста сложна схема е направена, защото "семейната инвестиционна компания" предложила чрез сина й Стефан много по-изгодна оферта за заем от тези, които предоставят банките.

Въпреки че на 17 декември Етичната комисия на ВСС не се произнесе по случая „Гугушева” малко след това тя бе отстранена от поста си зам.-председател на Апелативната специализирана прокуратура и преназначена като редови следовател. Понижението дойде по предложение на прекия административен ръководител на Гугушева и шеф на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов. А той преди няколко дни  бе предложен от новия главен прокурор Сотир Цацаров за негов заместник.

А в близките дни за пореден път ще се открие процедурата за номиниране на кандидат за незаетото място в Конституционния съд.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.