Днес СОС приема бюджета на Столицата

Очаква се днес Столичният общински съвет да приеме бюджета на София за тази година. Планираните приходи и разходи в него възлизат на милиард и 143 милиона лева.

Основните приоритети са образование, инвестиции в инфраструктурата и екологията. Над два милиона са отделени за изграждането на 16 нови детски градини, асфалтирането на булеварди и улици, за ремонт на тротоари и осветление.

Над 280 млн. лв. са осигурени по три оперативни програми. С част от средствата ще продължи и строителството на метрото. Общинарите ще разгледат и доклада на председателя на Надзорния съвет на Столичната агенция за приватизация Валя Чилова.

Според нея за хонорари в общината са дадени над 450 хил. лв. Вчера беше обяснено, че основният аргумент за бонусите е ниската основна заплата на съветниците, която е около 200 лева.

БСП и двамата общински съветници от „България на гражданите” Прошко Прошков и Христо Ангеличин няма да подкрепят проекта за бюджет на Столична община. Според социалиста Жельо Бойчев от разчетите за бюджета се вижда, че има над 123 милиона лева намаление на бюджета за 2013 година спрямо бюджета за миналата година, а инвестиционната програма намалява с над 175 милиона лева. По тази причина социалистите предлагат алтернативен бюджет, в който приходите и разходите нарастват с 64 милиона лева.

Прошко Прошков пресметна, че 78 млн. лв. е преходният остатък, който остава непипан. Прошков попита защо е така при положение, че изкърпването им струва 30 млн. лв.? Бившият кмет на район „Лозенец” отправи критики и към разходната част на бюджета, като отчете, че няма намаляване на разходите за администрацията, каквито са били плановете по-рано.

„Гетата също остават. Не виждаме как ще се променят нещата, след като не се отделят пари", заяви и другият общинар от партията – Христо Ангеличин. Той засегна и други сериозни проблеми на столицата, които ще продължат да се задълбочават, като бездомните кучета и гробищните паркове.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.