Днес е в сила 12-часово примирие в ивицата Газа

В 8 часа местно време започна да тече 12-часово примирие в ивицата Газа, постигнато по настояване и с посредничеството на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и на държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Новината първоначално бе съобщена от американски дипломат, пътуващ с държавния секретар Джон Кери, който вчера си замина от Кайро без да е договорил трайно примирие между Израел и палестинското движение „Хамас”.

Спирането на огъня бе обявено като “хуманитарно примирие”. В същото време израелската армия предупреди, че “ако терористите се опитат да използват примирието, за да атакуват Армията за отбрана на Израел или израелски граждани, ще последва отговор”. Представители на армията заявиха още, че си запазват правото по време на примирието да продължат да търсят подземни тунели, използвани от екстремистите.

Първоначално властите в Израел отказаха да приемат предложението на Джон Кери за примирие в ивицата Газа, където израелската армия провежда операция срещу палестинските екстремисти. По-късно обаче бе съобщено, че Тел Авив ще прекрати огъня за 12 часа.
Представител на палестинското движение „Хамас” съобщи, че групировката „Ислямски джихад” ще спазва 12-часовото спиране на огъня в Ивицата Газа.

Вчера Франция обяви, че ще бъде домакин на среща за координиране на усилията за налагане на примирие между Израел и „Хамас”.
„В подкрепа на провеждащите се в момента инициативи, най-вече на египетската инициатива, нашата цел е да съберем всички международни усилия така, че условията за спиране на огъня да се появят възможно най-скоро”, посочва френски дипломатически източник.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.