Днес е Денят на Европа и Денят на победата


На 9 май страните-членки на ЕС честват Деня на Европа, а Русия и държавите, участвали във Великата отечествена война на СССР – Деня на победата.

Денят на Европа -9 май – е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата в своя реч през 1950 г. в Париж френският външен министър Робер Шуман споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция.

Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз. По случай Деня на Европа в седмиците преди европейските избори институциите на ЕС традиционно отварят врати за обществеността в Брюксел, Люксембург и Страсбург, а местни служби на ЕС в Европа и в целия свят организират множество дейности и прояви за всички възрасти.

Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други прояви, които са посветени на Деня на Европа.

През тази година на 4 май вече се проведе ден на отворените врати в Страсбург, където и до днес периодично заседава Европейският парламент. В Люксембург ще има ден на отворените врати в Люксембург на 10 май, а в Брюксел – на 17 май.

Днес Русия, страните от бившия СССР, както и организации и ветерани от цяла Европа честват и Деня на Победата.

На 8 май 1945 г. Германия подписва акт за безусловна капитулация със Съюзническите сили. По изрично настояване на Сталин, ден по-късно – на 9 май – началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел, подписва отделно германската капитулация само със СССР.

Годишнината от края на Втората световна война (1939 -1945) се отбелязва в страните от антихитлеристката коалиция и в англоезичните документи се нарича Victory in Europe Day (често писан като акроним V-E Day или VE Day).

И днес, в 9 часа българско време, на Червения площад в Москва започна традиционния военен парад в чест на Деня на Победата и края на Великата отечествена война.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.