Днес е Денят на Европа и Денят на победата

На 9 май страните-членки на ЕС честват Деня на Европа, а Русия и държавите, участвали във Великата отечествена война на СССР – Деня на победата.

В 9 часа сградата на Президентската институция, на тържествена церемония, в присъствието на президента и други официални лица, беше издигнато знамето на Европа. По-късно в Дома на Европа (ул. „Георги Раковски“ 124) президентът Росен Плевнелиев ще вземе участие в програмата за отбелязването на Деня на Европа. Държавният глава ще връчи призовете на победителите в конкурса за есе на тема: „Единният цифров пазар на Европейския съюз“.

Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България организират поредица от публични събития в чест на Деня на Европа. Днес двете институции ще приемат ученически групи от цялата страна, участвали в различни инициативи и състезания през изминалата година. Децата ще имат възможност да разговарят за европейските ценности и ползите от обединена Европа с почетните гости на събитието – ппрезидентът Росен Плевнелиев, посланиците на Словакия и на Нидерландия, български депутати в Европейския парламент и д-р Милен Врабевски, носител на Гражданската награда на ЕП за 2013 г.

В края на деня три емблематични сгради в София, Пловдив и Варна ще светнат в цветовете на ЕС. Това са трите български града, избрани за Европейски столици на различни международни прояви. Проектът предвижда на 9 май точно в 21.00 ч. светлинно и музикално шоу да освети с цветовете на европейското знаме и да озвучи с химна на ЕС Националния дворец на културата в София („Европейска столица на спорта“ за 2018 г.), сградата на Община Пловдив (Европейска столица на културата през 2019 г.), както и сградата на Фестивалния и конгресен център във Варна, която ще бъде Европейска младежка столица през 2017 г. Светлинно-музикалното шоу ще бъде повторено още няколко пъти до 22.00 часа.парад

Днес Русия, страните от бившия СССР, както и организации и ветерани от цяла Европа честват и Деня на Победата. На 8 май 1945 г. Германия подписва акт за безусловна капитулация със Съюзническите сили. По изрично настояване на Сталин, ден по-късно – на 9 май – началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел, подписва отделно германската капитулация само със СССР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.