ДКЕВР увеличи тока по план, но след дълго умуване

Депутатът Таско Ерменков прогнозира шоково поскъпване на тока с 15-30% от 1 януари

Парадоксално или не, но електроенергията поскъпна 12 часа преди официално да бъде оповестено увеличението на цената й от 1 октомври. Така новина няма, освен новината, че вчера и днес членовете на ДКЕВР заседаваха общо повече от 12 часа. След което се оказа, че в сила влиза поскъпването, залегнало в предложението на ДКЕВР от 19 септември.

Същите остават и аргументите, с които независимата държавна комисия обяснява решението си, което е изцяло в полза на затъналата в дългове НЕК. Както и на производителите на зелена енергия, на които държавната електрическа компания има да връща милиони, след като съдът отмени решението на правителството на Орешарски за 20-процентово облагане на приходите им.

Средното увеличение на общата цена за битови клиенти на регулирания пазар е в размер на 9,79 %., като структурата на общата цена остава непроменена.

•Увеличението на общата цена на клиентите на свободнияпазар, присъединени на средно напрежение, е в размер на 2,2 %.
•Увеличението на общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на високо напрежение, е в размер на 1,6 %.

Според ДКЕВР по този начин се създават предпоставки за стимулиране на либерализацията на пазара на електрическа енергия.

По региони, в зависимост от това кое ЕРП продава тока, най-голямо е увеличението на абонатите на ЧЕЗ, които ще трябва да плащат с близо 10 на сто по-скъпа дневна тарифа. Нощната тарифа за тях ще скочи с 9,8%.

Толкова ще е увеличението на дневната тарифа и на абонатите на “Енерго про”. През нощта токът им ще струва с 9,5% повече.

При ЕВН увеличението на дневната тарифа е 9,7%, а на нощната – 9,31%.

Електроразпределителните дружества ЧЕЗ, “Енерго Про” и ЕВН вече съобщиха, че ще дадат възможност на клиентите си сами да отчетат показанията на електромерите си към 30 септември във връзка с промяната на цената на електроенергията от 1 октомври.

Във фактурите ще бъдат обозначени два подпериода – по старите цени до 1 октомври и по новите цени

Клиентите на трите ЕРП-та, които направят самоотчет, трябва да подадат информацията до дружествата, като клиентите на ЕВН имат време да го направят до 3 октомври, а на ЧЕЗ и “Енерго Про” – до 7 октомври.

Самоотчитането няма задължителен характер, а за клиентите, които не са подали показания, потреблението през отчетния период ще се разпредели пропорционално на дните преди и след промяната на цената.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.