ДКЕВР решава за лицензите на ЕРП-тата

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще решава по въпроса с отнемането на лицензите на трите енергоразпределителни дружества.

Процедурата бе открита преди месец с мотива, че И Ви Ен, ЧЕЗ и Енерго Про дължат на Националната електрическа компания близо 350 милиона лева. Според трите дружества, средствата са прихванати законно като компенсация за скъпата зелена енергия

От EVN поискаха отлагане на заседанието по отнемането на лицензите, за да успеят да се запознаят в детайли с новите данни по дълга, изнесени от НЕК. И ЧЕЗ, и EVN предложиха на Националната електрическа компания схеми за договаряне на търговските спорове.

Предишното заседание на ДКЕВР бе на 7 април. Тогава Националната електрическа предостави на комисията нови доказателства по процедурите за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. Именно поради наличието на нови факти ДКЕВР реши, че не може да се произнесе по отнемане на лицензите и оставя време на ЕРП-тата да се запознаят с новите обстоятелства.
На предишното заседание на енергийния регулатор нито едно от трите ЕРП не се е съгласило с твърденията на НЕК за дължими суми от дружествата-опиратори.
По предоставена информация от НЕК, задълженията на трите електроснабдителни дружества са 347,6 млн. лв., от които: EVN-България Електроснабдяване дължи 216,6 млн. лв.; ЧЕЗ Електро България дължи 67.3 млн. лв. и Енерго-ПРО продажби дължи 63.7 млн. лв.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.