ДКЕВР поевтинява тока изцяло за сметка на ЕРП

Предложеното от ДКЕВР поевтиняване на електроенергията за крайните потребители е изцяло за сметка на електроразпределителните дружества и нищо не се променя в енергийния микс, който определя цената на тока за регулирания пазар. Това стана ясно в хода на общественото обсъждане на новите цени на електроенергията, състояло се днес. Държавният регулатор смъква цените, на които трите ЕРП продават електроенергията за сметка на намаляването на признаваните досега технологични разходи от 15 на 12 %.

Мога да ви гарантирам, че решението, което сме взели за намаление на цените, е най-компромисното, заяви председателят на ДКЕВР Юлиана Иванова. Тя е в оставка, както и всички останали членове на комисията.

В отговор на въпрос защо не е бил променен миксът и не е била увеличена енергията от АЕЦ "Козлодуй", ЮлианаИванова отговори, че ДКЕВР е независим орган и не може да бъде задължен да се съобрази с препоръките на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, защото анализът на възможните стъпки се прави от комисията, която носи и цялата отговорност за своите решения..

 

Представители на ЧЕЗ и "Енерго Про" заявиха по време на обсъждането, че ще претърпят загуби от намаляването на технологичните им разходи. ЕРП-тата ще представят на ДКЕВР своите становища и възражения в писмен вид до 12 ч. утре.

Предложените намаления на цените на електроенергията, които трябва да влязат в сила от 5 март, няма да доведат до срив на енергийната система у нас на този етап. Дори не може да се коментира режим на тока, каза още Юлиана Иванова.

Членът на ДКЕВР Лили Младенова посочи, че твърде рано да се коментира цената на електроенергията от 1 юли, но комисията ще работи за това да не се увеличава.

На общественото обсъждане присъства и представител на протестиращите срещу монополите от последните няколко седмици.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.