ДКЕВР отложи за 12 май решението си за лицензите на трите ЕРП

На днешното си заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отложи за 12 май решението си за процедурата за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества ЕНЕРГО-ПРО, ЧЕЗ и EVN България, уважавайки исканията на представителите на трите дружества за още време, през което да се запознаят с цялата документация.

Процедурата бе открита преди месец с мотива, че И Ви Ен, ЧЕЗ и Енерго Про дължат на Националната електрическа компания близо 350 милиона лева. Според трите дружества, средствата са прихванати законно като компенсация за скъпата зелена енергия

Предишното заседание на ДКЕВР бе на 7 април. Тогава Националната електрическа предостави на комисията нови доказателства по процедурите за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. Именно поради наличието на нови факти ДКЕВР реши, че не може да се произнесе по отнемане на лицензите и оставя време на ЕРП-тата да се запознаят с новите обстоятелства.
На предишното заседание на енергийния регулатор нито едно от трите ЕРП не се е съгласило с твърденията на НЕК за дължими суми от дружествата-опиратори.
По предоставена информация от НЕК, задълженията на трите електроснабдителни дружества са 347,6 млн. лв., от които: EVN-България Електроснабдяване дължи 216,6 млн. лв.; ЧЕЗ Електро България дължи 67.3 млн. лв. и Енерго-ПРО продажби дължи 63.7 млн. лв.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.