ДКЕВР откри нарушения в отчитането на абонатите на “Енерго Про”

Има нарушения в отчитането на абонатите на “Енерго Про” – обявеният график на компанията не съвпада с реалното отчитане, тоест клиентите не са били уведомени за промени в отчитането. Това установи проверката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, става ясно от публикувано в сайта на ДКЕВР официално съобщение.

Ето и пълният текст на съобщението за резултатите от проверката:

“Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) извърши проверка за отчитането и фактурирането на количествата електрическа енергия, съгласно действащата нормативна уредба 30.01.2015 г.

Бяха констатирани несъответствия между утвърдените от ДКЕВР Общи условия и тяхното прилагане от страна на лицензираните дружества „Енерго-Про Мрежи” АД и „Енерго-Про Продажби” АД.

Обявеният график за отчет на електроенергия в издадените за месец декември 2014 г. фактури не съвпада с реално извършения от дружеството междинен отчет.

Клиентите не са били своевременно информирани за промяната на графика, съгласно чл. 23, ал. 1 от Общи условия за достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на „Енерго-Про Мрежи” АД.

В изпълнение на разпоредбите на Закона за енергетиката и нормативната уредба, на дружеството ще бъде връчен Констативен протокол.”

Причина за проверката на ДКЕВР бе оплакването от страна на хиляди клиенти на електроразпределителното дружество “Енерго Про” във Варна и Русе заради свръхвисоките си сметки за ток, след като получиха по две фактури наведнъж. От електроразпределителното предприятие твърдят, че това е направено, за да се спази изискването за най-много 31-дневен срок между две отчитания и признават, че по две фактури с една и съща крайна дата за плащане са получили около 5% от абонатите им, от които 60 000 във Варна.

Във Варна и Шумен обявиха, че готвят протести, а премиерът Борисов коментира на последното заседание на правителството, че вижда в ситуацията опит от страна на Енерго Про да се повтори случилото се през зимата на 2013 година – шокови сметки за ток и масови протести на недоволни клиенти.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви категорично, че няма да се допусне повторение на януарските събития от 2013 година, а ДКЕВР започна спешна проверка на “Енерго Про”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.