ДКЕВР бави съобщението с колко точно поскъпва тока

От днес, 1 октомври, цената на електроенергията за битовите потребители се увеличава, но още не е официално обявено с колко. Предложението на ДКЕВР, което бе качено на сайта й още в средата на септември е за поскъпване с 9,83%. Вчера комисията-регулатор заседава повече от 7 часа, но не обяви решението си.

Министърът на икономиката и енергетиката в служебното правителство Васил Щонов коментира пред bTv предложението на ДКЕВР, причините за поскъпването на тока, както и обвиненията, отправени от редица партии, че ДКЕВР действа под политически натиск.

“Ние направихме известни анализи през този период на правителството и ДКЕВР трябва да извърши нейните анализи, за да подкрепи част от нашите. Абсолютно убеден съм, че преди е имало политически натиск върху регулатора, като се вижда сходството на действията, които регулаторът е вземал и част от действията, които са се развивали в държавния сектор „Енергетика”, заяви в предаването „Тази сутрин” Васил Щонов. По думите му, дефицитите са били ясни и преди две години, преди една година и в началото на тази година и въпреки това са се взимали решения за задържане и за намаляване цената на тока.

Щонов изтъкна, че поскъпването на тока е в резултат на един от двата основни удара, които са дошли в системата: включването на двете американски централи през 2011 година и натрупалият се дефицит в НЕК, който само от началото на годината е 900 млн. лева.

Затова е много важно да се разбере, че увеличението цената на тока, колкото и да е тежко за нас и за всички граждани с тези 9,8%, които са 200 млн. лева от тези 900 млн. лева, те са една малка стъпка. Това са минимално нужните проценти”, каза още Васил Щонов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.