ДКЕВР обсъжда дали да отнеме лицензите на трите ЕРП

На открито заседание днес в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще се обсъждат процедурите по отнемане на лицензиите на ЧЕЗ, EVN и Енерго Про. Процедурите бяха започнати от комисията-регулатор през март, заради дължими плащания на трите ЕРП към Националната електрическа компания (НЕК) в размер на близо 350 млн. лв.
ЕРП-тата твърдят, че НЕК им дължи тези суми и те са си ги “прихванали” като компенсации за закупената от тях енергия от възобновяеми източници по преференциални цени.
ЧЕЗ, EVN и Енергопро са задължени по закон да изкупуват тази енергия. Методиката за компенсирането на разходите на ЕРП-тата по т. нар. зелена енергия беше отменена от Върховния административен съд и затова енергодружествата прибягнаха до старата, действала преди спорната да влезе в сила.
Според енергийния регулатор прихващанията на ЧЕЗ, EVN са неправомерни. От ДКЕВР посочват още, че с прихващанията си трите енергодружества еднолично и без правно основание изземват законово делегирани правомощия на регулатора ш лишават НЕК от необходимите й парични средства за осъществяване на нейната лицензионна дейност, което от своя страна реално застрашава сигурността на доставките в енергийната система.
През миналата седмица от ЕК обявиха, че са загрижени от откриването на процедури за отнемане на лицензите на трите ЕРП, тъй като това по същество било търговски спор, който трябва да бъде решен чрез съответния арбитраж.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.