ДКЕВР не обещава евтин тока, но правела възможното

Новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева не може да обещае, че цената на тока ще бъде такава, каквато правителството иска, независимо от това, че правителството вече се обяви за задържане на цената на електроенергията, съобщи БНР.

На първото заседание на енергийния регулатор в новия му състав Тонева припомни, че ДКЕВР е независима от изпълнителната власт структура.

Нашето сътрудничество с изпълнителната власт е по отношение на това да оценяваме и дискутираме политиката, която се провежда в държавата, не само социалната политика, но и енергийната политика, каза шефката на ДКЕВР. В този смисъл Тонева обеща комисията да оцени наистина всички обстоятелства и факти (влияещи върху цената на тока). Председателката на ДКЕВР относително дипломатично посочи, че не бих могл да се ангажира с това, че цената ще бъде такава, каквато счита правителството, че трябва да бъде. По думите на Тонева ДКЕВР ще отстоява своята независимост, но ще съобразява енергийната, социалната и всяка политика, която има отношение към работата на пазара на електрическа енергия.

Еленко Божков, член на ДКЕВР, обясни, че се прави всичко възможно за запазване на цената на тока и за стимулиране на износа на електричество, но ситуацията в момента далеч не била розова. Божков спомена общоизвестните факти, че за първите пет месеца на годината са експортирани около 1,5 милиарда киловатчаса, докато в „добрите стари времена”, например през 2011 година, България е изнесла 10 милиарда киловатчаса.

В новия си състав ДКЕВР обеща единствено, че ще се постараят да се съобразят с желанието на правителството да са готови с новата методика за цената на тока до края на седмицата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.