Дизела на път да осъществи мечтата си: Ком-Емине за по-малко от 5 дни

На крачка от осъществяване е вторият опит на Кирил Николов-Дизела да премине най-дългия туристически маршрут в България за по-малко от 5 дни. Зад гърба му са вече най-тежките участъци от прехода – х. Кашана – връх Ботев, като Кирил не само достигна едноименния връх, но вече го и подмина. Той приключи този етап на х. Тъжа. Това до момента бе определяно като „мисията невъзможна“ заради трудния терен и високата денивелация. Дизела вече е преполовил 600-километровия маршурт по билото на Стара планина.

Третия ден от бягането си Дизела започна с усмивка в 9:00 сутринта. Състезателят потегли към хижа Узана, а оттам се отправи към историческите върхове Шипка и Бузлуджа. Фенове и планинари го поощряваха на всяка крачка по трасето. Час след полунощ той завърши на хижа Чумерна. В следващия – четвърти етап, Кирил все така уверено и бързо се придвижва, макар, че умората от първите 3 дни не е никак малко. След подкрепителния пункт в Котел следват Върбишкия проход, Риш и накрая крайната цел – нос Емине. В последната фаза не се предвижда да се застоява по-дълго за почивка, а само бягане и спирания закратко. На 29-ти август, почти година след първия си опит, Дизела ще трябва да преодолее последните 11 км, които миналата година се оказаха фатални и не успя да ги измине.

кирил

Ако искате да следите придвижването на Дизела в реално време, можете да го правите онлайн в специална секция на уебсайта www.disl.bg. Това е възможно чрез онлайн системите за проследяване Loggator. Можете да се информирате навреме докъде е стигнал Кирил и от фейсбук страницата: https://www.facebook.com/events/1606325626286054

Партньори на проекта са мобилният оператор Vivaсom, автомобилната компания Renault, XCoSports Bulgaria, камери GoPro, магазините Basecamp, спортна екипировка Bryzos, Новаков Енерджи Консултинг, Електростарт, Bitmap, Българска федерация по ориентиране. Подкрепа по трасето оказват Национален парк „Централен Балкан“, НИМХ-БАН, РДГ Бургас.

 

Кой е Кирил Николов – Дизела

 

Роден през 1982-ра. В момента е най-добрият ориентировач и планински бегач на България, национален състезател по ориентиране и планинско бягане. Европейски вицешампион по ориентиране за 2012-ра, 6-ти на Световното първенство по ориентиране през същата година, първи в най-големите щафети по ориентиране в света – Юкола и 10 Мила – с финландския му отбор “Калеван Расти” през 2010-та и 2012-та. Дизела 4 пъти печели и първо място в екстремното комплексно състезание XCo Adventure Cup. Това се случва през 2010-та, 2011-та, 2012-та и 2013-та. На скоростното изкачване на Айфеловата кула през тази година става втори, както и на Olympus Marathon, пак през тази година.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.