Диверсифицираме газовите доставки с гориво от Туркменистан

„Реализирането на Транскаспийския газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция. Това ще бъде сериозна стъпка за постигането на реална диверсификация на източниците за доставки на газ за страната ни“. Това посочи българският премиер Бойко Борисов по време на срещата в туркменистанската столица Ашхабад с президента Гурбангули Бердимухамедов, съобщиха от информационната служба на “Дондуков” 1.

Възможностите за задълбочаването на сътрудничеството между България и Туркменистан в областта на енергетиката бе акцент в разговора. Премиерът Борисов подчерта важното значение на Туркменистан за енергийната сигурност на Европейския съюз, включително и на България, в контекста на възможността за диверсификация на източниците и пътищата за доставка на природен газ за Европа чрез реализирането на Транскаспийския газопровод. Българският министър-председател изрази и интерес към възможностите за участие на български компании в проучването и добива на нефт и природен газ, както и в изграждането и техническото обслужване на електроенергийната, газова и нефтената инфраструктура на територията на Туркменистан. Борисов изтъкна, че българските строителни фирми разполагат със значителен капацитет и опит, който може да бъде използван изключително успешно в изграждането на инфраструктурата на Туркменистан и в реализираните мащабни строителни програми.

Туркменистанският президент Гурбангули Бердимухамедов прояви особен интерес към българския опит в областта на развитието на градската среда и инфраструктурното строителство.

Борисов и Бердимухамедов обсъдиха и възможностите за съвместни действия в областта на международния транспорт, в частност по-активното използване на потенциала и големия ресурс на българските черноморски пристанищни терминали и развитието им като интермодални центрове за транзитните превози на товари от Западна и Централна Европа през Черно море към Азия. Според Бойко Борисов, има потенциална възможност за развиване на редовен товарен железопътен превоз Варна – Туркменбаши през Поти, Тбилиси и Баку.

Посещението на Бойко Борисов е първа официална визита на български премиер в Ашхабад. Българският премиер е придружаван от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Снимка: Пресцентър на МС

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.