Директорката на училището, скрило убиеца на Георги, заплаши медиите

Директорката на частно училище „Езиков свят”, в което е учил задържаният за убийството в Борисовата градина Йоан Матев, се закани със съд за клевети срещу нея.
Василка Николова обяви с писмо до медиите , че отхвърля опитите тя и колегите й да бъдат представени пред обществото като пряко замесени в прикриване на престъплението.
След като Матев беше задържан за убийството на 16-годишния Георги през 2015 г., разследващите казаха, че част от съучениците и директорката са го разпознали на видеокадрите, разпространени от МВР, но не са съобщили в полицията.
В медии се появи дори информацията, че Николова е забранила на учениците да казват каквото и да било. Дори лично посъветвала Йоан да си извади бележка, че не е бил на училище във фаталния ден – 2 юни.
„Тежестта на извършеното престъпление и големият медиен интерес по никакъв начин не могат да оправдаят погазването на всички юридически и морални принципи по отношение на мен и моите колеги, които биваме представени пред българското общество като пряко замесени в прикриване на престъпното деяние”, заявява по този повод директорката.
„С тези непрофесионални и юридически неиздържани медийни публикации се нанасят трудно поправими морални вреди най-вече на пострадалото семейство и се създават пречки на компетентните органи да изпълнят обективно и безпристрастно задълженията си в наказателното производство”, подчертава тя.
Според нея същевременно се разпалва напълно ненужно обществено напрежение и омраза, в центъра на които се оказват работещите в „Езиков свят” и техните семейства.
Николова подчертава, че съгласно българското законодателство вината на всеки гражданин на извършване на престъпление се доказва единствено с влязла в сила осъдителна присъда.
„Ето защо моля незабавно да се спре безпрецедентната медийна атака, насочена срещу мен лично и срещу моите колеги във връзка с убийството на Георги Игнатов, и призовавам да бъдат оставени прокуратурата и съдът да изпълнят задълженията си съгласно закона. Декларирам, че ще преследвам по съдебен ред всеки следващ опит да се петни моето името на човек и професионалист, градено с години, както и името на училището”, завява категорично директорката.  Йоан Матев беше оставен за постоянно в ареста.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.