Директорът влязъл в цеха, за да настоява за норма от 100 мини на ден

Работник от взривилата се фабрика за експлозиви съобщи пред БНР, че във фаталния ден изпълнителният директор, който е и син на собственика е бил в цеха, за да види на място може ли да се постигне дневна норма от 100 мини на човек.

“Моето лично мнение е, че (взривът) е комплексна грешка – на работник, на работници и от някои недоглеждания от бързина. И ето го резултата”, казва Емил Борисов, който в деня на взрива е бил първа смяна и си е тръгнал. Работникът окачестви като напълно несъстоятелна лансираната версия, че по време на злополучната втора смяна в присъствието на изпълнителния директор Емил Митов се е прилагала някаква нови технологии.

“Тези мини ги работим най-малко от две седмици. Неговото идване беше за съвсем друго нещо – да се види може ли да се постигне нормата от 100 мини на човек на смяна”, допълни Емил Борисов. Работникът поясни, че максимумът, който е бил постиган до този момент е обезвреждането на 1040 мини от смяна с 14 работника.

Простата аритметика показва, че максимумът е бил 74 мини на човек и ръководството на фабриката е настоявало за увеличаване на нормата с 50 на сто.

И още нещо – при 22 работни дни, при норма от 74 мини дневно, един работник е обезвреждал 1634 мини. При заплата от 240 лева, за колкото говорят някои от работниците, това означава по 14,6 ст. на мина. Страхотно възнаграждение за страха, за безкрайно опасната работа, за стреса, за правото да се трудиш…

Медийни публикации доказват, че в последните години в тази фабрика е имало поръчки за обезвреждането най-малко на 2,400 000 противопехотни мини.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.