Димо Гяуров: Надали ще научим всичко за “Червеи”

Продължават безобразията, свързани с незаконно прилагане на специални разузнавателни средства. Продължава безобразното поведение на някои съдии при разрешаването за прилагане на подобни СРС-та. Това заяви в студиото на „Денят започва“ по БНТ бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров. – „Не съм голям оптимист, че ще се стигне до край и ще се разбере какво точно е правено в МВР и ДАНС“, призна Гяуров. Според него липсва логика в искането на СРС по тази разработка, тъй като тези средства не се прилагат към сървъри и най-вероятно просто някой си е осигурил възможност да шета и да изнася информация.

„От много години е публично известно, че МВР съхранява информация, която не би следвало да съхранява. Съобразно Закона за специалните разузнавателни средства след изтичане на сроковете, ако от материалите, събрани по прилагане на СРС, не бъдат изготвени доказателства, тези данни следва да се унищожат. В отделни подразделения, с тихото съгласие на началството отдолу догоре, тези данни се пазят за бъдещо оперативно ползване“, заяви Гяуров. И допусна, че част от тези данни могат да бъдат използвани срещу граждани и структури, в това число и протестиращи.

„По разработката “Червеи” може някой да е ровил информация за хора, които вероятно са били подслушвани по друг повод. Няма да бъде установено къде точно е ровено, какво е изнесено и при кого точно се намира”, не скри скептицизма си Димо Гяуров.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.