Димитър Главчев: Парламентът прие бюджет на спокойствието

Бюджет 2015 г. е бюджет на спокойствието. Това заяви депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Народното събрание Димитър Главчев в студиото на “Денят започва” по БНТ. Същевременно народният представител призна, че от ГЕРБ не са очаквали такъв отпор на пенсионната реформа по отношение на промените, предложени от министъра на финансите Владислав Горанов. Според Галвеч, ако няма реформи, всички ще са обречени на мизерни пенсии.

Депутатът от ГЕРБ определи реакцията на коалиционните партньори от Реформаторския блок като странна и също като колегите си от изтъкна, четова е създаване на възможност за избор и няма никакви основания да се говори за национализация. Димитър Главчев наблегна, че през януари, февруари и март ще има време за разговори, след които да се продължи към реформа в пенсионната система.

Темата за промените в пенсионната система бе коментирана и от вицепремиера и бивш депутат от ГЕРБ Томислав Дончев, но в сутрешния блок на Нова ТВ. Дончев обобщи, че предложението е събрало критики в три посоки – начина, по който е взето – бързо, второ – лимитирания срок ограничава правата и трето – реверсивността (прехвърляйки се от фонд във НОИ, дали имате право да направите обратното).

„Упрекът, е че решението е взето прекалено бързо – само за една седмица, е основателен, но не съвсем, защото разработвайки предизборната програма, подобно решение беше дискутирано, каза Дончев. При все това вицепремиерът призна, че решението действително е взето бързо и не е на висотата на обичайните за ГЕРБ стандарти. Но, по думите на Дончев, предвид ситуацията, ако се бяхме отдали на 4-месечна дискусия, сега щеше да е трудно или почти невъзможно каквото и да било решение да се вземе.

Тук темата се оказа нервозна, имаше емоционални реакции от различни гледни точки, дори и опити за натиск”, обясни още Томислав Дончев, но отказа да коментира какъв точно е бил натискът. Вицепремиерът изтъкна, че има уговорка следващите седмици да тече разговор по отношение на двете критики – да има промяна за по-дълъг срок лицето да избира, както и за реверсивността.

„Месец януари е напълно достатъчен срок да се вземе решение по въпросната наредба” (която ще конкретизира работата по направените от парламента промени в пенсионната сисема), заключи вицепремиерът Томислав Дночев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.