Димитър Ганев: ДОСТ трябва да търси собствен електорат

Движението за права и свободи ще има електорална щета на следващите избори, но това не означава, че гласовете на избирателите ще се пренасочат към партия ДОСТ, те могат да останат просто вкъщи. Наивно е да се мисли, че определен брой избиратели на ДПС просто автоматично ще сменят начина, по който гласуват, заяви политологът Димитър Ганев в коментар на случилото се по време на вчерашния учредителен конгрес на новата партия, основана от Лютви Местан. Ганев припомни, че подобен случай имахме в лявото пространство при конфликта между Станишев и Първанов и отцепването на АБВ от БСП, след което избирателят на БСП предпочете да не гласува и да не влиза в тази битка, отколкото да даде предимство, категорично, на единия или на другия.

Според Ганев е трудно да се прогнозира от това, че засега ДОСТ се анонсира като партия на твърди привърженици на евроатлантическите ценности, неразривно свързани с либерализма като идеологията. По думите на политолога, това не е чак толкова съществено, колкото по-скоро ДОСТ да се опре като алтернатива на ДПС, опитвайки се да се представи като едно по-добро ДПС, което е чисто от корупция, от олигархични зависимости и т.н.

Димитър Ганев обърна внимание на обстоятелството, че Местан не е отправил в словото си никаква критика към ГЕРБ, макар да е критикувал управляващата коалиция, тъй като осъзнава, че в страната се създава “еднополюсен модел с една доминираща партия и няколко сателитни” и “алтернатива на този етап не се вижда” а единственият шанс на Местан да пребивава във властта е през сътрудничество с ГЕРБ. По думите на политолога, Борисов осъзнава обаче, че официална коалиция с протурска партия би нанесла тежка щета на имиджа му.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.