Димитър Ганев: Най-приемлив за лидер на БСП е Михаил Миков

Г-н Ганев, при този хаос около датата на предсрочните избори възможен ли вариант да няма предсрочен вот  в рамките на тази година ?

 При този хаос абсолютно всички варианти са на масата, включително и този. Но аз лично го намирам за много малко вероятен, по-реалистично ми се струва, че изборите ще бъдат в края на септември или началото на октомври, така, както се бяха споразумели политическите сили на последния консултативен съвет от миналия вторник.

Ситуацията в БСП такава ли е, каквато изглежда –  че Станишев напуска лидерския пост или има нещо друго, което не знаем?

На мен жеста на Станишев да стане евродепутат ми се вижда като контролирано отстъпление от негова страна от поста на председател на БСП. Засега се очертават много въпроси, които са по-скоро в детайла. На мен лично ми се струва, че БСП няма вариант да има нов председател в рамките на следващите два-три месеца. Вероятно начело пак ще Станишев, но при заявка от негова страна, че няма да е председател след вота или дори че има подадена оставка. В този смисъл БСП може да отиде на избори с председател в оставка, но без да има избран нов председател. Това ми се вижда най-възможният вариант. Със сигурност в средносрочен план бъдещето на Сергей Станишев начело на БСП е изключено. Въпросът е кога ще има нов председател. Мисля, че БСП няма времето и ресурса сега да прави конгрес да избира нов председател и така нататък. Най-приемливият ми се вижда на този етап Михаил Миков.

А Драгомир Стойнев, който също е спрягано име по медиите?

Миков ми се вижда далеч по-приемлив. Той най-добре може да балансира сегашната ситуация. Той е в добри отношения със сегашното ръководство на партията , което е около Станишев и е компромисна фигура. Миков няма да е някакво ново начало за БСП, но пък е приемлив.

Оттеглянето на Станишев разчиства ли пътя за коалиция ГЕРБ-БСП?

Това е възможна конфигурация, но зависи от резултати на предсрочния вот, защото, както знаете, след изборите ще има съвършено нова ситуация.

Имайте предвид , че такава коалиция, ако се стигне до нея, ще бъде обяснена по няколко начина. На първо място ще се каже: в Германия е така, а Германия е известна с това, че е пример за всичко добро. На второ място ще се каже –  вижте в Европа е така. Третият аргумент ще е, че ДПС е изолирано от властта. И четвъртото, което ще каже е, че държавата е в много тежка ситуация и е нужен национален консенсус, за да се направят нужните неща. Тези четири мотива ще бъдат ще бъдат разказани от Бойко Борисов – един комуникационен талант, граничещ с гений. И това ще бъде преглътнато от българския избирател, колкото и хули да се сипаха в последните години от БСП към ГЕРБ и обратното. Но това не е единственият вариант, разбира се. Трябва да се има предвид, че не  е възможно управлението у нас да не е коалиционно, както и не е възможно ГЕРБ да не участва във властта.  Това означава, че ще имаме ГЕРБ в коалиция с някой друг субект и те ще ще управляват България след няколко месеца. Ако ГЕРБ постигне много високо резултат и РБ успеят да прескочат бариерата, това означавана, че ще управляват. ГЕРБ с подкрепата на ДПС също стои като вариант.

А ролята на ББЦ каква ще е ?

Ако не се стигне до възможност за коалиция между ГЕРБ с БСП, Бареков също може да стане партньор в една бъдеща управленска коалиция. Има много варианти, но не знам как ще бъдат разположени силите. Все пак има един невъзможен вариант и той е БСП, ДПС и ББЦ. В момента Бареков е политическият лидер, които имат най-остра риторика срещу ДПС.  Това подсказва, е Бареков няма да влезе в коалиция с ДПС. Т. е имаме два въпроса – ГЕРБ с кого ще е в коалиция и Борисов дали ще е премиер или няма да е премиер.

Докъде ще стигне войната между икономическите групировки, която тресе от известно време държавата?

Надявам се тази война да се успокои. Става дума за огромни икономически субекти  и тяхната смърт, залез или катастрофа може да се отрази на икономическото положение в България, което пък никой не иска в момента. Не трябва да става дума за фалит на банки и за такива неща, защото това ще е смърт за България.

Клати ли някой валутния борд?

Надявам се, че не.

Т. е сценарият от 1996-97 година е изключен, така ли?

На този етап го изключвам, да. Трябва да се прояви национално отговорно поведение от всички страни и да не се нагнетява напрежение около банковата система.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.