Димитър Ганев: Борисов ще е премиер със стабилна парламентарна подкрепа

Г-н Ганев, при разцеплението, което се очертава в Рeформаторския блок, какви са вариантите за кабинет и стабилно мнозинство, които Бойко Борисов може да предложи?

Най-вероятно кабинетът, който ще бъде предложен, ще бъде кабинет на малцинството като в него може да има министри от други политически формации освен от ГЕРБ, в това число на Патриотичния фронт и на част от Реформаторския блок. Под част от РБ разбирам този лагер, който е около СДС и ДБГ и който не поставя условия Бойко Борисов да не е премиер. Може да се очаква и парламентарна подкрепа от АБВ на Първанов, не трябва да се изключва и парламентарна подкрепа на ДПС. Дебело трябва да подчертая, че за ГЕРБ е жизнено важно да си осигури подкрепа от над 121 депутата в рамките на парламента, които да не зависят от ДПС. Т. е ако Борисов успее да осигури такава подкрепа, ДПС и да подкрепи и да не подкрепи това няма да има значение, защото този кабинет ще се държи. Ако обаче ГЕРБ не успее да осигури такава подкрепа и разчита на ДПС това ще нанесе много тежък удар върху имиджа на ГЕРБ. Ще започнат непрекъснати обвинения, че Борисов е влязъл в коалиция с ДПС.

Чисто математически как би изглеждала тази подкрепа при положение, че РБ не е единен?

Даваме следният сценарий – ГЕРБ има 84 депутата, половината от РБ биха могли да подкрепят правителството, т. е около 10 човека – СДС и ДБГ, ПФ – 19, АБВ с техните 11 и минава над необходимата цифра от 121 народни представители. Не изключвам и парламентарна подкрепа от страна на ББЦ, защото виждам, че такива сигнали от ББЦ се подават. Не изключвам и варианта при който ДПС без да има представители в изпълнителната власт да подкрепи едно такова правителство. Това означава, че парламентарната подкрепа за едно подобно правителство може да бъде много по-голяма от очакваната.

Да разбираме ли, че Бойко Борисов ще е следващия премиер?

Да, Бойко Борисов ще е следващия министър-председател. Не виждам друг вариант, защото на ГЕРБ, която е първа политическа сила, това е основно условие и не се поставя под съмнение кой да е министър-председател. И след като няма вариант за компромис, ще успеят да получат парламентарна подкрепа за такъв кабинет.

 

А дали ще трябва да се дава министерско кресло на АБВ или  и без участие във властта те биха подкрепили този кабинет?

В началото АБВ биха подкрепили такъв кабинет и то не за друго, а за да не се стига до нов предсрочен парламентарен вот. Този вариант вече почти напълно го изключвам по две причини. Нито една от политическите сили в НС няма интерес от предсрочни парламентарни избори. И второто нещо, което е също не малко важно е, че при един нов предсрочен вот се удължава политическата криза и едни много важни решения да не могат да намерят своя отговор. Като казуса КТБ например, нерешаването на който може да доведе до много неприятни сценарий за държавата.

Реални ли са прогнозите за нови избори през февруари-март догодина?

Изключвам ги. Ще се състави правителство в следващия един месец със сериозна парламентарна подкрепа, но дали този парламент ще издържи до края на мандата си, аз съм песимист. Но няма да се насрочват парламентарни избори в следващите един-два месеца.

 

 

 

2 коментара

  1. г-н Ганев ,бягай да си учиш уроците и не се занимавай с неща за големите !

1 Trackback / Pingback

  1. Димитър Ганев: Борисов ще е премиер със стабилна парламентарна подкрепа | Trophy Plus

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.