Димитър Ганев: Бареков скоро ще има свои депутати в този парламент

Политологът Димитър Ганев Института за социални дейности и структури “Иван Хаджийски” е на мнение, че европейските избори ще са рубиконът, след който политическото пространство ще започне да се преконфигурира. Пред БНР Ганев коментира, че и двата конгреса – на БСП и на ГЕРБ – показаха, че двете партии се стараят да не правят „резки движения” и така да запазят относителната си тежест и евентуално да са с едни гърди пред своя конкурент. Ганев обясни, че големите партии действат консервативно, защото не искат в последния месец преди изборите едно рязко движение да ги отклони от този път.

Според политолога Сидеров е последният човек, който има интерес от предсрочни парламентарни избори. Димитър Ганев намира за реалистична заявката на Николай Бареков “България без цензура” съвсем скоро да има свои депутати в парламента. По думите на политолога, хората, които са с ниски позиции в партиите, към които принадлежат в момента, и които не виждат сериозна перспектива за властови позиции и за връщането на тази партия на власт въобще би било нормално да се преориентират към други партии, да се “продадат” на висока цена.

Димитър Ганев е на мнение, че ГЕРБ не са успели да консумират много силната консолидация, която демонстрираха на конгреса си преди седмица, защото още на следващия ден парламентарната им група бе напусната от Красимир Стефанов.

„Не можем да не очакваме този процес да не продължава, но не мисля, че това влияе качествено на ГЕРБ, освен че се виждат пукнатини. Единственият пасив, който предизвиква това роене, е косвено за “Атака”, тъй като това намалява относителната й тежест в 42-рото Народно събрание и популярният “златен” пръст на Волен Сидеров започва да придобива по-скоро сребърен цвят”, коментира Димитър Ганев. Според него, засега не се задават предсрочни избори, управляващото мнозинство изглежда стабилно, а дори и да има отделяне на депутати от Коалиция за България, роенето не би трябвало да събори правителството и да предизвика предсрочни избори.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.