Димитър Аврамов: ДПС започва да се превръща в патерица на ГЕРБ

ДПС има сериозен проблем – започва да се превръща в патерица на ГЕРБ. Днес мнозина обвиняват ГЕРБ, че едва ли не се сдружавала с ДПС и г-н Борисов всеки път подскача като ужилен. Няма нужда да подскача. Да му мисли ДПС. Защото най-лошото, което може да се случи на Движението е да стане присъдружна патерица на едно управление. С БСП не й се случваше. Но сега има такава опасност. Това коментира политологът Димитър Аврамов пред “Труд” в отговор на въпрос “Доколко сериозно е предупреждението на Лютви Местан, че ако ГЕРБ не се освободи от ПФ, изборите през 2015 г. ще са “неизбежна необходимост”.

Според Аврамов соловите изяви на министри и депутати от управляващото мнозинство подкопавят властта. Политологът окачествява вчерашното изказване на Радан Кънев, че пукнатините в управлението са запушени като “дежурни изказвания на политически фигури, които участват в нестабилни мнозинства”. Според Аврамов това, че се правят изявления, които имат за цел едва ли не да успокоят обществото, казва достатъчно.

Димитър Аврамов припомня, че сериозните управления занимават хората с политика.

“На г-н Кънев и на другите жадни да упражняват власт ще припомня, че още не сме видели управленската програма на това правителството, въпреки всички заклинания за реформи”, казва Аврамов и допълва, че “сериозните страни се управляват с политически документи, а не на база на заклинания или на настроението на един или друг лидер”.

Попитан дали липсата на програма ще попречи на правителството да извърши обещаните реформи, Аврамов коментира, че думата реформа, за съжаление, е изпразнена от съдържание и подчертава, че за да се правят позитивни неща за развитието на обществото е необходим първо политически консенсус, и второ – лидери, които поемат отговорност и са получили достатъчно доверие, след което са направили стабилно парламентарно мнозинство и са излезли с ясни ангажименти. “Нищо от това не се е случило у нас. Следователно не можем да говорим за реформи. Можем да говорим за кръпки в структурата на държавната власт”, казва политологът Димитър Аврамов и посочва като пример промените в закона за МВР. Помолен да коментира “заигравката с пенсионните фондове”, Аврамов посочва, че се създава порочна практика всяко правителство да точи финанси от здравите звена и да ги прехвърля в болните и това, което виждаме не е реформа, а опит да се вземе ресурс от все още работещи системи, за да се дотират неработещи, което в никакъв случай не е политика на дясно мнозинство.

Димитър Аврамов споделя и очакванията си за предстоящата парламентарна сесия.

“От миналия мандат на ГЕРБ помним как г-жа Фидосова с благословията на началниците си беше обърнала НС в орган, който се занимава с поправки в законодателството, често в полза на лични интереси. Ако това се случи сега, ГЕРБ и РБ ще загубят легитимност”, казва Димитър Аврамов. Според него това правителство не е изчерпало кредита си на доверие, но в същото време дава притеснителни сигнали със соловите изяви на отделни министри, които подкопават властта, както и с липсата на програма.

Свързани публикации

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.