Дилма Русеф отива на балотаж

Президентът на Бразилия Дилма Русеф не успя да спечели вота и отива на балотаж със сенаторът социалдемократ Аесио Невис на 26 октомври. Това сочат резултатите след преброяването на 95% от бюлетините след състоялите се вчера в Бразилия президентски и парламентарни избори. 142 млн. бразилци гласуваха в неделя и за губернатори, сенатори и депутати.

Кандидатката на управляващата Партия на трудещите Русеф печели 41% от гласовете, следвана от Невис с 34%. Еколожката Марина Силва, кандидатка на Социалистическата партия, отпада от надпреварата, получавайки 21% от гласовете.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф увери, че “борбата продължава и ще бъде победоносна” на втория тур на 26 октомври, когато тя ще се изправи срещу социалдемократа Аесио Невис. “Борбата продължава, една борба която ще бъде победоносна, защото това е борбата на бразилския народ. Тази борба е борбата на строителите на бъдещето, които няма да позволят никога Бразилия да се върне назад”, заяви Дилма в столицата Бразилия пред хиляди свои привърженици.

Тя благодари на “бразилския народ, който ме почете със своето доверие и ми даде победата на първия тур”.

Аесио Невис призова привържениците на Социалистическата партия на еколожката Марина Силва да се обединят с него, за да победят левия президент Дилма Русеф на втория тур. “Настъпи часът за обединяване на силите. Моята кандидатура не е тази на политическа партия, а тази на съюзи в служба на всички бразилци, които са способни да се възмутят”, заяви Невис пред ликуващите си привърженици в своята крепост в Бело Оризонти, столица на щата Минас Жераис.

В първите си изявления след оповестяването на почти окончателните официални резултати Марина Силва не даде да се разбере кой от двамата съперници ще подкрепи на втория тур.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.