Диктатурата на посредствените ни убива

парушевПо повод 13 годишното момиченце което роди дете…

Протестърите, до колкото знам, са все интелигентни. Високо образовани. Някоr от тях са учели в американски университети. Поети, журналисти, юристи и философи. Но нямам обяснение защо напомпват със самочувствие ромски активист, на който видимо си личи примитивният му критерий. Подобни на този активист роми от двадесет и шест години отричат високо художествената и съдържателна българска култура. Липсва им всякакво познание и за високо художествената ромска култура. Сантиментално, романтично и сълзливо ни натрапват посредствеността на гетото. Чалгата, казват, че е ромската ни идентичност. Членоразделно ръсят по телевизии и вестници призиви. Образованието трябва да е приоритет за ромите. И си въобразяват, че пренебрегнатите от институциите обитатели на гетото нямат информация за тяхната необразованост. А когато необразован човек говори за образование е благородно, но не и стимулиращо. Ромите от гетото го гледат на телевизора и бетонират своята логика. Ми щом тeзи неграмотни активисти са се „издигнали” до там да ни дава акъл, защо да уча. И аз ще стана активист като тях… Такъв е абсурдът в гетото. Майките и бащите им са се оженили на 14 години, защо и те да не се оженят на 15. Не е мръднала традицията…

Необразованите ромски активисти от двадесет и шест години яко са покровителствани от така наречената политическа каста. Тя им създаде условия да бъдат ръководители на проекти, чрез които измервали индекса на неосъществената интеграция. Проекти, чрез които получават сериозни суми. Стартират ги през месец януари и месец май и докладват как намалили ранните бракове и 13- годишните момиченца спрели да раждат деца… Навярно чичко им Сорос им е раздал по един интегриран ембрион и те са го имплантирали в матката на всяко момиченце да го оплодят щом навършат 16 години… Участници в конференция на Евросъюза в Брюксел в едно със секретарката на НССЕДВ към Министерски съвет Росица Иванова. Изживяват се в ролята на наши представители. Но нищо не зависи от тях… Интеграцията не е мръднала поне образно казано половин сантиметър… Афишират, че всеки момент можели да звънят на Бойко, на Томислав Дончев, на министърката Бъчварова, Вяра Анкова генералният директор на БНТ и на която телевизия решили. Можели майката да разкажат на всеки, който им се изпречи… И всичките тези високопоставени персони им изпълнявали исканията. Брее!

На никой от българските политици, министри и експерти не им пука от некомпетентността на тези активисти и най-малко за проблемите на гетото. Имат си ги под ръка тези протестър – активисти и в предизборна обстановка стават много значими. Най-много и лесно купуват тези, на които децата им раждат деца.

Обаче евродепутатът Ангел Джамбазки, ако го вкарам в гетото и живее в копторите, мизерията и наглото пренебрежение на институциите няма начин да не се превърне в маргинал от български произход… Но активистите щели да дадат този наглец на съд заради дискриминационното му говорене. Разпалва омраза… Оплю родилката, родителите и всичките роми. Активистите разсеяно избегнаха да заклеймят това уродливо явление. Деца да раждат деца. Дадоха шанс и ги изпревари сръчният националист Джамбазки. А той внуши на чистокръвните българи, колко са нагли ромите да искат от държавата креватче и апартамент.

Истина е. Една малка част от ромите висшите им житейски цели са биологично да се възпроизведат. Нямат патриотичното и националистично възпитание на Джамбаски. Щастието им се свежда момчето да купи на момичето една вафла и да се любят на воля… Между другото, когато бях съсценарист в БНТ имах един фрапантен случай по този въпрос. Асистент-режисьорката на предаването, което заснемахме във квартал „Факултета” София се нахвърли върху една многодетна млада ромка:

– Госпожо – рече и асистент режисьорката – Защо не употребявате презервативи?

Ромката си притисна двете ръце на кръста и съвсем непринудено каза на асистентката: – Ай, госпожо, че аз да не съм курва…!

Човек може да манипулира фактите както си иска, защото ако се позова на Библията /Грях е да изхвърлиш семето си напразно/ е друга тема.

Истина е, че тези родители, които не могат да опазят малолетните си деца да не раждат, носят отговорност. Виновни са! И трябва да носят и наказателна отговорност.

Обаче погледнато от камбанарията на държавата по- виновни са предишните министър-председател, както и настоящият. Виновни са предишните министри на образованието и сегашният. На културата, на социалната политика – и вчерашни, и днешни. Но на активистите никой не търси вина…? Спасява ги, че Годо, няма да пристигне до дървото с „гнилите ябълки…”.

А аз знам, че министрите и експертите, и тези наемници – ромски активисти, ще изсъскат. Този ни занимава с тези писания, за да уязви опонентите си. И никога няма да признаят, че точно те превърнаха тази фалшификация и имитация наречена интеграция в устойчива безнадеждност. Тази арогантност е до болка позната. Десетки пъти в живота съм се сблъсквал с наглото бездарие и примитивно мислене на десетки абонирани за интеграцията ни субекти. Двадесет и шест години всяко правителство, партия и НПО ползва нахакани с оскъдно мислене роми с една единствена и толкова тъпа цел. Да обезсмисли ромите, които не сме съгласни некомпетентни и с психиката на кучета пазачи, да ни интегрират. Човек трябва да е много тъп и арогантен, за да не разбере. „Разкараха” качествените и моралните, за да ползват неграмотни и некомпетентни цигани. За да могат с лекота, с пълни шепи да грабят от еврофондовете и да си живуркат по европейски стандарти… На път са да изпълнят практически ироничната мисъл на големият американски писател Кърт Вонегът: „Life is a Tower of Babel full of shit.“*

В този филм не е посочено колко хиляди серии ще има и кога ще свърши… Тази отчайващо подлост, надянала маската на защитник на правата ни, се е впила като кърлеж. Убива надеждите, желанията и мечтите ни да се впишем в нормално човешко общество. Изживяващи се на леви, десни, русофоби, русофили, гавази на европейските ценности, селски българи превъплътили се в американски поклонници и неуморими националисти с хищническите си болни амбиции за власт и пари превърнаха държавата в диктатура на посредствеността. И понеже безсилието ни се е превърнало в „нормалност”, лишено от всякаква съпротива, тъй наивно се надявам с тази изповед поне да ги засрамя… Ама на дали…

Бълг. език -Животът е една вавилонска кула пълна с лайна.”*

 

 

РЕКВИЕМ ЗА СТРУНИ

 

В нощите от книгите като винен сок изцеждам 
версии и логични хипотези.
 
Кой крие нашето начало –
 
изгубено в пустиня семе…?

В утрините предразсъдък ме пресреща. 
В анонимност истините оковава…
 
И живота ми обрича да си съхне
 
на дърво без корен.

Но, аз внимавам да не скоча в пътечката 
на оня в махалата, който тъй живя
 
и не разбра за какво се е родил
 
и накъде от литна…
 
Навярно в рая тъне в блаженство.
 
А може би в ада в лавата гори.

Страхувам се от сухи патетични думи. 
Убиват всякакви наченки на съчувствие
 
и гузна съвет.
 
Омразата на тях разчита
 
и не трепва
 
когато от историческите хроники
 
брутално ни изритва.

А там, през пустинята жените 
своята покъщнина пренасят.
Цигулки, марионетки кукли,
 
детски плач и смях побрани в едно цедило.
 
Мъжете яко дърпат си конете.
 
Каруци пълни с живот…

Я кажи моя малка маймунке, как поздравява Хитлер…”
„Как чичко ти Сталин си вдига ботуша…”

За невежеството, 
свикнало да го обгрижват
 
 с романтична нищета, 
великата ни драматургия
 
 е без всякакво значение. 
И защо да слушам
 
Библейските им оправдания!
 
Бог, когато е раздавал ум
 
и по моста е преминал,
 
така сълзливо се разминали….

Болката в сърцата не изчезва. 
Но, няма изгледи да я преживеят
 
и тези, които с душите ни се веселят.
 
До кога след всяка веселба
 
мирогледа си за висша раса
 
ще ни го натрапват
 
за цивилизован аргумент?

Мечтите тичат запъхтени. 
Дали ще видя аз при живе
 
как в пепел се превръща
жестоката ни безпросветност,
която тъй хладнокръвно
 
още ни убива…!

 

5 коментара за “Диктатурата на посредствените ни убива

 • 18.01.2017 в 22:23
  Permalink

  НЕ ЗНАМ ЗАЩО ТРЯБВА ЦИГАНИТЕ да СЕ обясняват на малоумните българи ксенофоби и расисти като са затънали в собствените си лайна

  Отговор
 • 18.01.2017 в 20:07
  Permalink

  Активист на ДПС тръгнал да коментира Ромски активисти!Алоооууу,бая ли ти е напълнил джоба Доган!

  Отговор
 • 18.01.2017 в 15:07
  Permalink

  Г- н Парушев при цялото ми уважение към вас, за това което сте, и това което сте направили за ромското общество в България.
  През последните 20 година младото ромско поколение , раждаемостта е много ниска, предимно вече се женят след 20 годишната им възраст, този случай който неграмотни журналисти описват е единичен, може всеки квартал да има по едно подобно семейство, в факултета може да са повече, но те са малцинство, а мнозинството се женят след 18годишна възраст, и пак повтарям раждаемостта при ромите спадна с над 70% от преди 1995 г.
  Относно неграмотните лидери който описвате, смея да твърдя че в момента може много по стойности хора да намериш, хора който не са бизнесмени , който милеят да запазят културата който и вие обяснявате в стихотворението си.
  Политиката в страната спрямо ромите е винаги била мониполативна, през целият 20 век още в самото начало когато не се позволява роми да се женят за български граждани и то с закон, без право на изборен глас, но български граждани, малко по късно мисля че беше 1919 година, вече имат право на глас но купени, е питам това от кой е наследено – царя, кумунизма, демокрация.

  Отговор
 • 18.01.2017 в 13:35
  Permalink

  Лисицата не достигнала гроздето и рекла-кисело е!

  Отговор
  • 19.01.2017 в 10:23
   Permalink

   До „Аз съм“.
   Едно лондонско издателство като прочете романът ми „Хамали на илюзии“ ми заяви, че съм готов за „Нобеловата награда“. То ако зависише от вас анонимните българо-ромски мишки, които цял живот писукат и гризят несъстоялата си същност щях да съм като оня в махлата дето не знае защо се е родил.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.