Диамандурос: Хората губят доверие в правителствата и в ЕС

Гражданите в целия ЕС постепенно губят доверие във възможността на националните правителства и на ЕС да намерят решение на проблемите, произтичащи от тежката икономическа криза, заяви европейският омбудсман Никифорос Диамандурос на дискусия в Европейския парламент по повод Европейската година на гражданите.

Диамандурос призова гражданите да не чакат националните правителства и европейските институции да намерят решения на проблемите, а да бъдат активни и да предприемат сами положителни мерки. "Лисабонският договор дава възможност за по-широко участие на гражданите, например в рамките на Европейската инициатива на гражданите и консултациите, които провежда Комисията. Това са много важни стъпки, с които ще се засили възможността на гражданите да участват в демократичния живот на ЕС", допълни Диамандурос. Той посочи, че получава много жалби от граждани за проблеми в различни сфери и отбеляза, че това е добре, защото по този начин гражданите показват кои са слабите места в европейската администрация и помагат за решаването на проблемите, когато те възникнат.

Заместник-председателката на Европейския парламент Изабел Дюран също изтъкна проблема със загубата на доверието на гражданите в европейските институции и допълни, че евродепутатите носят особена отговорност за това. "След една година ЕП може би ще плати тежка цена като ниско участие в изборите и това вероятно ще бъде справедливо. Много хора няма да гласуват, други ще гласуват с вота на гнева, в полза на партии, които искат да разплетат европейския проект и да накарат хората да повярват, че на национално равнище нещата ще потръгнат по-добре. Трябва да направим всичко възможно да направим гражданите по-активни и да ги накараме да разберат, че трябва да бъдат чути", посочи тя. Дюран изтъкна, че в това отношение е много важна ролята на омбудсмана и изрази задоволство от работата му, най-вече относно приемането на правила за достъп до документи, Кодекса за добро административно поведение и принципи на обществената служба. Тя посочи, че само 18% от препоръките на омбудсмана не са получили ход.

Еврокомисарят по правосъдието и вътрешния ред Вивиан Рединг, която също участва в дискусията, заяви, че само 1/3 от европейските граждани вярват, че техният глас се чува. "Хората нямат усещането, че могат да кажат каквото и да било и дори да го кажат, не смятат, че то ще бъде чуто", заяви тя. Рединг даде пример с Хърватия, където само 21% от гражданите са гласували за избор на европейски депутати. "За да покажем на хората, че гласът им се чува, няма нужда от дълги речи. Необходим е граждански диалог, в който да се каже какво не функционира", посочи еврокомисарят. Тя заяви, че в рамките на инициативата за граждански диалог, започнала през май миналата година, са получени 12 000 предложения в интернет, в които се иска повече действие. От направените 25 предложения какви действия трябва да се предприемат, 24 вече са задействани, допълни Рединг. Тя заяви, че в 5000-те писма, които получава, хората протестират най-вече срещу административната тежест и пречките пред свободното движение в Европа. Комисията е излязла с 12 конкретни предложения, които също ще бъдат приложени на практика, за да покаже на хората, че гласът им е бил чут, изтъкна Рединг.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.