Девета жертва на мигрантския наплив през тунела под Ламанша

За пореден път емигрантският щурм на Евротунела под Ламанша взе жертва. Той е суданец и се предполага, че е го е блъснал камион, който излизал от влак, който транспортира превозни средства през тунела. Според полицаите, които разследват нещастния инцидент, мъжът най-вероятно е искал да премине във Великобритания през тръбата. С това от началото на юни досега загиналите в тунела стават деветима.

Само през последните два дни над 3500 души са атакували сухопътната връзка между двете държави от Франция в посока Обединеното кралство. Около 2000 са били те през нощта на понеделник срещу вторник, а през следващата нощ да преминат през тунела са се опитали още 1500. Според компанията – оператор на подземната връзка „Евротунел“, от януари досега броят на мигрантите, опитали да преминат през тунела, е над 37 хил. души, но опитите им са били осуетени.

В информация на в. “Таймс” се твърди, че във Фолкстоун – градът, където тунелът излиза на британска земя, са били хванати 148 имигранти – това, според британското издание, е истински рекорд. Това, обаче, далеч не са били всички, преминали през подземната тръба. Останалите, стигнали дотам, са успели да избягат на Острова. Според някои източници, с влакове под Ламанша са преминали над сто мигранти. Онези, които са хванати „в крачка“, докато излизат от тръбата във Фолкстоун, обаче могат да подадат молба за убежище в Обединеното кралство. След като ги заловят, властите ги прехвърлят в център за незаконни мигранти, разположен в бивша крепост в Дувър.

Британската вътрешна министърка Тереза Мей също съобщи, че мигранти са успели да влязат в страната през тунела под Ламанша. Заради ситуацията бе свикано заседание на правителствената Комисия за извънредните ситуации /КОБРА/ заедно с министри и шефове на силите за сигурност. Най-важно е сега френските им колеги да подсилят сигурността на Евротунел в Кокел – там, където е френският му вход, за да не може повече никой да се опитва да преминава незаконно във Великобритания, коментира Мей.

Такава масова мигрантска вълна не може да бъде овладяна с административни мерки, коментират от местния полицейски синдикат. Властите възпират мигрантите, но само след няколко дни те се връщат обратно, твърдят от синдиката.

От “Евротунел” пък поискаха Франция и Великобритания да ги обезщетят за загубите, причинени им от мигрантския наплив, както и заради извънредните разходи за безопасност. След среща с френския си колега Бернар Казньов, Тереза Мей информира, че ще бъдат отпуснати още 7 млн. лири, с които да бъде засилена сигурността на терминала във френския град Кокел. По думите ѝ, засегнати от ситуацията са и двете държави, затова Лондон и Париж работят в тясно сътрудничество. От своя страна, французите ще увеличат полицейската охрана, а британците ще отпуснат средства за сигурността на терминала. Досега по официална информация Лондон е отпуснал 15 млн. лири. Те се изразходват чрез специален фонд, който Франция и Обединеното кралство създадоха, след като през септември 2014-та подписаха споразумение за управление на миграционния натиск. С британските ни партньори съфинансираме инфраструктури за сигурност, за да пресечем мигрантския поток. Мигрантите трябва да знаят, че няма начин да прекосят Ламанша”, категоричен бе френския вътрешен министър Казньов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.