Детското творчество на Асен Сираков

Представянето на детското творчество на поета, белетрист и преводач Асен Сираков в клуб „Перото“ мина при сериозен интерес от страна на взискателна аудитория от деца и техните родители. Четири книжки, издадени от издателство „Атеа“ предизвикаха любопитството на малки и големи: ПРИКАЗКА ЗА ЕЖКО ИЗМИШЛЬОТКИН И КЪРТИЦАТА СОФИЦА, ПРИКАЗКА ЗА МАЛКАТА СЛОНИЦА, ПРИКАЗКА ЗА ЕДНА ПЛИШИМУРА, КОЯТО ДОРИ НЕ ПРИЛИЧАШЕ НА ПЛИШИМУРА и ПРИКАЗКА ЗА МАЛЪК МЕЧО ИЛИ КОГА ЗАЙО СПИ ЗИМЕН СЪН. По думите на Делян Илиев, собственик на издателството, това е една уникална колекция с чудни истории, оживели в прекрасните илюстрации на художниците Румен Статков, Виктор Паунов и Тодор Попов. „Важно е всяко издателство да подбира много внимателно както книгите, така и авторите, които издава. Една от каузите на Атеа е подкрепата на талантливите българските автори, доказали своят професионализъм като Асен Сираков!“, коментира Илиев. Той добави, че от издателството са чакали с нетърпение всяка нова творба на автора и са я изчитали на един дъх, защото той определено пише увлекателно. Атеа е публикувала 9 книги на Сираков от обширното му творчество. Сред тях са заглавията: „Клозет накрая на града“ и „Ловецът на охлюви“, от успешната ни хумористична поредица „200% Здрав смях „Ъпдейт“, „Как да живея с изтрещялата си половинка в 2 части: Когато е Той и Тя“ /забавна психология/ и други.

Новата поредица детска литература за пореден път утвърждава специфичният стил на писане на автора като успешен и интересен сред неговите читатели.

Асен Сираков е езиковед, публицист, преводач, драматург и журналист с над 1000 публикации в периодичния печат; статии по езикознание в областта на образната метафора, комуникацията, естествените и изкуствени езици. Възпитаник e на Софийския университет „Св. Климент Охридски” (специалност „Руска” и „Българска филология”).

Изпод перото му са излезли петнадесет книги за възрастни в различни жанрове и четири книги за деца; разнолики са творческите му пориви в сферата на музиката, като създател на авторски и естрадни песни, на пиеси за пиано, концерт за пиано и оркестър.

Популярен автор и водещ на “12+Пляс!” в БНР от 1993-1998г. Водещ на “Нощен Хоризонт” и „12+3” в БНР. През 1998-1999г. автор и водещ в предаванията “Неделен магазин”, “Горе, Долу”, автор и журналист в „Панорама” по БНТ.

Превежда от руски, английски, френски, немски, полски и др. езици – в т.ч. произведения от Пушкин, Барков, Блок, Балмонт, Брюсов, Висоцки, Бродски, Шекспир, Р. Бърнс, Байрон, О. Уайлд, У. Мередит, Ф. Вийон, Е. Кестнер, Б. Брехт, Асник, С. Франчак и др.

Носител на следните големи награди: „Premios ondas“ (Гран при за радио, Барселона), „Златен таралеж“ (журналистика, София), „Златно перо“ (литература и публицистика, София), „ПОКИ“ (поезия, Харманли) и на Националната награда „Константин Константинов“ за детска литература(2018 г.).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.