Детските храни у нас с 45% по-скъпи от европейските

По-високи цени на храните в България в сравнение със западни държави са установени при досегашните проверки за „двойните стандарти“, като за определени стоки разликата надхвърля 45 на сто. Тази  тенденция засяга най-вече детските храни, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов по БНТ.

В момента у нас приключва третото изследване за различия в съдържанието на уж едни и същи продукти, предлагани у нас и в Западна Европа. За целта се правят анализи на съставките, тъй като има съмнения, че посоченото на етикета и вложеното в стоката се разминават.

Резултатите ще бъдат оповестени след празниците, обясни Порожанов.

Предстои да бъде разработена единна европейска методология, по която да се правят тези изследвания във всички страни от ЕС, за да има сравнимост. Това е трудоемко начинание и определени органи на ЕК ще я разработват месеци наред, посочи министърът.

По традиция Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна проверки в навечерието на празниците. Инспекторите следят с особено внимание храните, които се купуват най-много по Великден – яйцата и агнешкото месо.

Проверките са повсеместни – в цеховете, в борси и складове, в търговската мрежа, като обхващат документите за произход и качество и срока на годност на храните, поясни Порожанов.

По повод информациите за по-високите цени на българското агнешко в сравнение с вносното месо министърът коментира, че всичко е въпрос на конкуренция.

Един коментар за “Детските храни у нас с 45% по-скъпи от европейските

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.