Децата на бежанците няма да учат в Калище, а във Враждебна

Децата на бежанците, заради които протестираха в село Калище, ще посещават учебни занятия във Враждебна. Това съобщи заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов, цитиран от БНР.
Жителите на селото се вдигнаха на бунт и изразиха несъгласието си бежанци да се обучават заедно с децата им. На извънредна сесия заради недоволството на местното население общинските съветници в Ковачевци приеха декларация, в която настояват Националният детски екологичен комплекс в селото да бъде освободен от настанените там имигранти до 30 октомври. Училището в Калище е единственото в общината.
Върбанов е категоричен, че в случая не може да се говори за вина на Агенцията за бежанците. По думите му агенцията трябва да получи съдействие от всички централни и местни органи, а не да среща пречки. Васил Върбанов е на мнение, че малолетните и непълнолетните бежанци, търсещи закрила, имат право на обучение, а тези, които са получили закрила, имат право на професионално обучение. Той не знае какво е причинило напрежението.
Той коментира, че не се поддават на натиска, но децата ще бъдат взети в София и ще бъдат настанени във Враждебна. Това не е заради натиска, а заради децата, подчерта той.
Става въпрос за 9 афганистанчета. Въпросът ще бъде уреден до края на седмицата, увери Васил Върбанов. Той обясни, че решение за закриването на центъра не се взима само от агенцията, а е решение на Министерския съвет.
„Ние задържаме тези хора там, не са създавали проблеми и не знам какво предизвика напрежението”, коментира още Върбанов.
От своя страна общинският съветник от Ковачевци Емил Денков е категоричен, че бежанците са пристигнали в селото по „завоалиран начин”. По думите му хората са били изненадани, защото чужденците са пристигнали през нощта. Денков посочи, че нямат доверие на кмета и смятат, че той е знаел.
Ръководителят на програмата за правна защита на бежанци при Българския хелзинкски комитет Илияна Савова пък обясни, че не е нещо ново политиците да използват такава реторика, но това, че учителите повтарят тази реторика е потресаващо.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.