Десислава Атанасова: Ставащото в “Арена Армеец” е по лош сценарий

„В зала „Арена Армеец” все още има полиция, линейки, все още излизат хора. Това е на 48-мия час след приключване на изборния ден. Това е нов сценарий „Костинброд”. Това коментира депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова в студиото на Нова ТВ във връзка с хаоса при предаването на бюлетините и секционните протоколи в столичната “Арена Армеец” и нечовешките условия, при които бяха поставени хиляди представители на СИК за повече от денонощие.

Заради всичко това вчера от ГЕРБ обявиха, че настояват за незабавната оставка на цялата Централна избирателна комисия. Същото поиска и депутат от Реформаторския блок, а снощи пред залата имаше протестен митинг на ВМРО, “Зелените” и други формации. Междувременно на около 80 от заключените в “Арена Армеец” членове на СИК бе оказана спешна медицинска помощ, има и хоспитализирани.

Според Десислава Атанасова това, което се случва не е случайно, а е заложено в изборния кодекс. Според закона, писан от бившия депутат Мая Манолова, 19 души трябва да обработват протоколи на повече от 1500 секции.

„Тази година, пак заради кодекса „Мая Манолова” избираме и кмет на кметство, и районните кметове”, коментира Атанасова. Според нея още през август от столична община е поискано увеличаване на членовете на Общинската избирателна комисия.

„ЦИК трябва моментално да подаде оставка”, коментира още Атанасова. Тя изрази притеснения, че забавянето на преброяването ще създаде проблеми пред провеждането на балотажи, където трябва да има такива, защото вече трябва да почне печатането на бюлетини.

Тази сутрин в “Арена Армеец” бяха останали около 300 от първоначалните 5000 представители на изборни комисии. Очаква се днес до обяд да приключи приемането на протоколите и чувалите с бюлетини.

„52 часа ни отнеха изборите – от неделя, при които ни беше забранено да напускаме района на спортната зала”, разказа пред Нова ТВ член на СИК.

„Оградени отвсякъде. Не сме спали. Стояхме там два дни кошмарни. Стояхме до бюлетините. Пускаха ни само на терасите”, обясни друг член на СИК.

„Бяхме охранявани като екзотични животни. Беше ни забранено да излизаме и да търсим храна по наш вкус. В началото бяхме около 5000 души”, разказа трети член на СИК.

Хората в залата нарекоха това струпване на хора за отчитане на бюлетини в продължение на повече от 36 часа „безхаберие”.

„Най-разумно би било да бъде съкратен мандата на сегашната Централна избирателна комисия от 5 на 2 години, за да може в следващите 3 месеца да анализира своята дейност. Паралелно да бъдат обсъдени промени в Изборния кодекс, след което да приключи мандата им. Може да стане и с оставки, може да стане и по този начин”, коментира за „Здравей, България” говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му ЦИК не са очаквали толкова време да отнеме отчитането на бюлетините в зала „Арена Армеец”. Той оправда наличието на 19 членове на ОИК, които описват и проверяват протоколите със записаното в закона.

„Нашият проблем е, че не беше взето решение да увеличим състава на ОИК в София, Пловдив и други големи градове. Това бе обсъдено и в комисията. Комисията не успя да се обедини да вземе тези решения да се увеличи броя на ОИК, дори нарушавайки закона”, оправда се Цветозар Томов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.