Десетки загинали при две нови корабокрушения

Десетки са загинали във водите на Средиземно море при потъването на кораб с 250 бежанци, идващ от Тунис, който се е преобърнал на около 100 км югоизточно от остров Лампедуза. Агенциите съобщават, че около 150 души били спасени от минаващ наблизо малтийски кораб, а други 50 – от италиански военен кораб. Потвърдена е смъртта на 27 души, от които трима са деца.

Сигналът за търпящия бедствие кораб бил подаден от малтийски патрулен катер, след което на мястото на корабокрушението пристигнали италиански военни кораби и хеликоптери.

„Индипендънт” съобщава и за друг инцидент, при който 120 мигранти е трябвало да плуват до брега на Александрия, за да се спасят, след като техният кораб заседнал край брега на египетското пристанище.

Десетки хора са загинали край египетския бряг, а 116 души са спасени от спасителните екипи и отведени в близко разположена военноморска база. По данни на службата за брегова охрана, сред оцелелите са 72-ма палестинци, 40 сирийци и четирима египтяни.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат заяви, че европейските води в близост до Африка се превръщат в „гробище” след поредния инцидент, при който претоварен с имигранти кораб се преобърна в Средиземно море, предаде Би Би Си.

Мускат заяви, че Малта се чувства „изоставена” от останалата част на Европа и настоя, че ЕС трябва да предприеме действия.

Малта и Италия започнаха съвместна спасителна операция след инцидента от петък вечерта, при който загинаха най-малко 27 души. Корабокрушението е станало на около 120 км от Лампедуза – италианския остров, където най-малко 300 души намериха смъртта си при подобен инцидент миналата седмица.

Загубата поднови дебата в рамките на страните-членки на ЕС за правилата за имиграцията. Миналата седмица край бреговете на Лампедуза претърпя корабокрушение риболовен кораб, превозващ 518 имигранти. Над 300 от тях загинаха, а в Италия бе обявен национален траур. И освен това, посмъртно бе дадено италианско гражданство на всички загинали.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.