Десетки софиянци искат оставката на Фандъкова заради „цялостно творчество“

Десетки софиянци излязоха на протест пред Министерския съвет с искане на оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова.
Организатор е неправителствената организация „Спаси София“, която написа във „Фейсбук“:
„София преживя поредната си отровна нощ с многократно превишени нива на замърсяване над допустимите норми. Зимата не е дошла, температурите са високи за сезона, а софийската мъгла все още не е запечатала града, но нивата на замърсяване с фини прахови частици превишават в пъти здавословната граница. Най-сериозна е ситуацията в зоните с ниско строителство, гетата и съседните им квартали, които буквално се задушават в токсични и опасни за здравето облаци от дим.
И точно тази седмица кметът Йорданка Фандъкова и Нено Димов – министър на околната среда и водите, се срещнаха, за да обсъдят замърсяването в столицата. За всеобщо учудване изводите от срещата бяха, че в София проблемът намалява. Само, че на софиянци не са им нужни изводите нито на кметa, нито на министърa. Те замърсяването си го вдишват и виждат ежедневно във всички райони на града, а последствията усещат със собственото си здраве.“
Според съобщението протестът е за „цялостното творчество“ на столичния кмет – мръсен въздух, презастрояване, некачествени ремонти, заличаване на архитектурното наследство, провал с велосипедния и градския транспорт.
Бойко Борисов посвети над половината от речта си на конгреса на партията на протеста. Борисов каза, чена протеста са събрали  стотина души, организирани от БСП. „Ей тука последните 2-3 реда, ако отидете, ще им спретнете контрапротест!“, каза той под бурни аплодисменти.  „Тричат ни от сутрин до вечер! От завист“, каза Борисов и се обърна към Фандъкова: Хич да не ти пука!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.