Десетки сателити не могат да открият изчезналия Boeing

Екипите, участващи в издирването на отломки от изчезналия Boeing на „Малайзия Еърлайнс”, са разширили обхвата на търсене до пролива Малака, а Китай използва 10 спътника в операцията. Основната им задача е да пращат висококачествени космически снимки на земната повърхност от района на издирвателно-спасителните работи.
Самолетът, изпълняващ полет до Пекин, изчезна в събота, малко след като излетя от Куала Лумпур с 239 души на борда и от тогава няма намерени нито отломки, нито тела.
Официалните власти казват, че нямат никаква идея какво се е объркало. Разследването работи по четири версии: отвличане, саботаж, психологически проблеми или персонални конфликти с пътниците или екипажа.
Пасажерите на борда са били от 14 националности – две трети от Китай, а останалата част от други части на Азия, Северна Америка и Европа.
Няколко телефона на пасажери от изчезналия Боинг продължават да звънят, уверяват хора, опитали да се свържат с близките си. Това съобщава в. “Вашингтон пост”, цитиран от “Фигаро” . Логичното е тези телефони да не функционират, ако се намират под вода или ако самолетът се е разпаднал на части, отбелязва вестникът. Сайтът china.org, цитиран от в. “Фигаро, посочва, че 19 семейства са подписали общо комюнике, в което заявяват, че няколко телефонни номера са още активни. Тези близки опитаха да влязат в контакт с властите, за да проследят телефоните и да намерят следите на самолета, но за момента не са получили отговор.
Установено е, че двама от пътниците на борда на изчезналия малайзийски самолет са ползвали откраднати паспорти. Единият от мъжете е млад иранец, за когото се смята, че няма връзки с терористични групировки. Твърди се, че 19-годишният младеж е пътувал за Германия, където да потърси убежище, предаде Би Би Си. Малайзийската полиция обяви още, че е в контакт с майката на младия иранец в европейската страна, която очаквала сина си да пристигне във Франкфурт.

Според данни от Тайланд билетите на двамата пасажери – до Амстердам през Пекин, са били купени от тайландски туристически агент с посредничеството на друг иранец.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.