Десетки съдят МЗ за откази за лечение в чужбина

Десетки хора съдят Министерство на здравеопазването или Здравната каса, защото им се отказва финансиране за лечение в чужбина. През последните години има тенденция за увеличаване на подобни искове,  отчитат пациентски организации. Сред спечелените дела има решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург, съобщи Нова телевизия.

Въпреки съдебната практика в полза на пациентите обаче, институциите продължават да отказват лечение в чужди клиники, алармират правозащитници. 

Преди пет месеца Лиляна Вучева губи 38-годишния си син, който страда от рядко онкологично заболяване. Въпреки препоръките на водещи български и чужди специалисти мъжът да се лекува в Германия, здравното министерството отказва финансиране.

„Изчаквахме в продължение на три месеца и се получи категоричен отказ от такова лечение с една много проста мотивация – че не е подходящо, че не е известно тук… Тогава синът ми още се чувстваше добре, но един месец след този отказ той почина”, обясни Вучева пред камерата на Нова телевизия.

Така тя решава да заведе дело. В момента, по данни на пациентските организации, още няколко болни или техни близки съдят здравните институции заради откази – с подобна мотивация. А според европейските разпоредби, държавата е длъжна да финансира пациентите, когато у нас няма подходяща терапия. 

„Въпреки натрупаната съдебна практика на Върховния административен съд, продължават тези откази. В много от случаите отказът не се издава в 14-дневен срок, а след 2-3 или повече месеци. Обикновено хората в тези случаи умират, тъй като в повечето случаи се налага спешно лечение”, коментира д-р Стойчо Кацаров. 

KOMENTATOR.bg припомня, че на 7 януари тази година почина Теодора Захариева – жената, която поведе битка срещу държавата в защита на онкоболните.

Три години Захариева води процес срещу здравното министерство, което в крайна сметка осъди да плати 100 000 лева обезщетение, защото не е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства за лечение след рак на гърдата. След процеса тя основа Центъра за защита на правата в здравеопазването и продължи своята битка за справедливост.

Ще я помним и с гладната стачка през май 2005 г., с жеста й по време на протест срещу липсата на медикаменти за химиотерапия, когато свали публично перуката си. По това време Теодора от 7 години живееше с ужасяващата диагноза "рак".

У нас има 200 000 души със злокачествени образувания. Всяка година се разкриват нови 26 000 случая, всеки ден 74 българи се разболяват от рак. В много от случаите покрай болестта си пациентите се сблъскват и с неизлекуваните бюрократични метастази на нереформираната ни здравна система. Само при управлението на ГЕРБ бяха сменени трима здравни министри, но в крайна сметка "голямата реформа" в сектора бе оставена за следващото правителство.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.