Десетки ранени след безредици и експлозия пред парламента в Киев

Пред сградата на украинския парламент (Върховната рада) в Киев са избухнали масови безредици в знак на протест срещу приетите от депутатите промени в Конституцията, инициирани от президента Порошенко. Руски медии съобщават за сблъсъци между протестиращите и силите на реда.

„Проверяваме информацията. По наши данни 20 бойци са ранени, двама от тях в тежко състояние“, заяви представител на пресслужбата на украинската Национална гвардия, цитиран от РИА “Новости”.

Други медии твърдят, че е имало хвърлена бойна граната и част от ранените са пострадали от взрива й, а не от стълкновения. УНИАН информира, че пред Върховната рада е имало експлозия на бойна граната, хвърлена от радикали- провокатори. Агенцията цитира депутата Антон Геращенко, според когото няколко военнослужещи от Националната гвардия на Украйна са тежко ранени и животът им е в опасност.

Кореспондент на ТАСС от мястото на събитието съобщава за около 15 ранени полицаи. В информацията се казва, че към силите на реда летят димни шашки, а площадът пред парламента е изпълнен с гъст дим.

Междувременно шефът на Киевското управление на МВР Александър Терещук обвини демонстрантите пред сградата на Върховната рада в хулиганство. Според официалните информации в безредиците участват около 1000 човека, а един е арестуван.

Полицията , използвайки сила, изтласква демонстрантите.

Безредици е имало и в пленарната зала на парламента в Киев.

Заседанието е трябвало да започне в 11.00 часа, но след като 50 депутати блокирали президиума и трибуната на парламента, в знак на протест срещу приемането на този законопроект, заседанието е започнало с час по-късно. Тогава вече, с гласовете на 265 от 320 регистрирани в пленарната зала депутати е приет на първо четене президентския законопроект за внасяне на промени в конституцията, отнасящи се до децентрализация на властта.

(Снимка: Архив)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.