Десетки хиляди кубинци топло приветстваха папа Франциск

В следобедните часове на втория ден от визитата си в Куба, преди вечерната молитва с клира и богопосветените и срещата с младежите, Папата се срещна с настоящия кубински президент, Раул Кастро, в президентския дворец. Разговорът между двамата продължи около 50 минути. В края на срещата, при размяната на подаръци, Папа Франциск дари на Раул Кастро мозайка, изобразяваща Дева Мария от Кобре. Творбата е реализирана от Ателието по Мозайка към Ватикана. От своя страна кубинският президент дари на Папата голямо дървено разпятие, съобщи Радио Ватикана.

В първия ден от посещението си в Куба папа Франциск отслужи меса на открито на Площада на Революцията в Хавана, символ на комунистическото управление на страната. Над площада се извисява огромен портрет на революционера Ернесто Че Гевара. По случай идването на папата до него бе издигнат също толкова голям плакат на Исус Христос. Религиозната служба привлече стотици хиляди души. Сред присъстващите бяха президентът на Куба Раул Кастро и президентът на Аржентина и сънародничка на папата Кристина Кирхнер, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Посещението на папа Франциск в Куба бе широко отразено и от кубинската държавна телевизия, както и от органа на кубинската комунистическа партия вестник “Гранма”. Където има и къс репортаж за срещата на Светия отец с Фидел Кастро в дома на легендарния революционер и дългогодишен пръв партиен и държавен ръководител на Куба.

Започналата вече визита ще е най-дългата за папа Франциск, откакто стана глава на Римокатолическата църква – близо 10 дни, от 22 до 28 септември. Той е третия Папа посещаващ карибския остров. Първата визита бе на Йоан Павел II през 1998. През 2012 г., от 26 до 28 март бе ред на Бенедикт XVI.

За срещата на папа Франциск с бившия кубински президент, Фидел Кастро информира директоръта на Ватиканския пресцентър, отец Федерико Ломбарди. Срещата, продължила малко по-малко от половин час, се е провела след литургията в Хавана, в резиденцията на Фидел Кастро и е протекла в сърдечна и неформална обстановка. Присъствали са също съпругата на Фидел и членове на семейството. Папата е бил придружен от апостолическия нунции в Куба, монс. Джорджо Лингуа.

На бившия кубински президент, Папата е дарил няколко книги от отец Алесандро Пронцато посветени на хумора и вярата, екземпляр от Енцикликата Laudato Si и Апостолическото насърчение Evangelii Gaudium, както и няколко компакт диска с размишления на отеца йезиут Армандо Йоренте, починал пред 2010 и бивш преподавател на Фидел.

От своя страна, кубинския лидер е дарил на Папата екземпляр от книгата „Фидел и вярата“ на Фрей Бето, с посвещението: „За Папа Франциск по повод визитата му в Куба с възхищението и почитта на кубинския народ“. Бившият президент е задал на Папа Франциск няколко въпроса, като се е позовал по-специално на закрилата на околната среда и настоящата ситуация в света.

С Папа Войтила, Фидел Кастро се среща през 1996 във Ватикана и през 1998 в Куба, а с Бенедикт XVI в Хавана през 2012.

(Литургията на Площада на революцията. Снимка: в. “Гранма”

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.