Десетки хиляди бежанци търсят път от Балканите към Западна Европа

Действителните бежанци са 18%

Потокът от бежанци, които се опитват да стигнат до Западна Европа през Балканите, остава значителен. През нощта от Унгария на австрийската граница са пристигнали 4500 души. В четвъртък през границата са преминали 7500 бежанци, повечето от които са продължили пътя си към Германия. Остава висок и напливът в Унгария, където в четвъртък са влезли 8104 мигранти след рекордните 10046 души в сряда. Тези бежанци пристигат предимно от Хърватия, след като Будапеща затвори границата си със Сърбия на 15 септември, обобщава ситуацията агенция “Фокус”.

От Загреб съобщиха за нов рекорд в Хърватия – повече от 10 хил. бежанци са пристигнали на територията на страната в петък. За последните десет дни през балканската държава са преминали транзитно около 65 хил. лица, настояващи за получаването на хуманитарен статут. Почти всички от тях са транспортирани с влакове и автобуси към Унгария, откъдето да продължат пътя си към Австрия и оттам – към Германия и държавите от Северна Европа.

Ситуацията на сръбско-хърватската граница остава напрегната заради ограниченията за движението на сръбски коли, които бяха въведени от Загреб в знак на протест срещу действията, с които Белград улеснява транзита на бежанците към Хърватия. Унгария и Австрия също имат подобен спор, за чието разрешаване днес във Виена ще се срещнат лидерите на двете страни – Виктор Орбан и Вернер Файман.

На границата между Македония и Гърция, където на ден преминават между 3 и 4 хиляди пътуващи към Сърбия бежанци, също е натоварено. В същото време, според сръбския Червен кръст напливът в страната от България също се е засилил, въпреки че това е по-малко използван маршрут.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.