Десетки хиляди бежанци са влезли в Австрия само за ден

Положението с бежанците в Австрия след затварянето на границата от страна на Германия продължава да се усложнява. Само вчера през пункта в Никелсдорф са преминали 15 000 души. В телевизионна дискусия австрийският външен министър Себастиан Курц заяви, че Виена ще трябва да се ориентира по Германия и също да въведе граничен контрол, за да бъдат избегнати опустошителните последствия, съобщи БНР. От информацията става ясно, че бежанската криза в Европа е далеч от успокояване.

В Мюнхен бежанците, пристигнали с влак в града през уикенда, също са близо 20 хиляди. Унгарските власти също съобщават за рекорден наплив от 5 888 мигранти за ден. Това обаче е логично, защото само след ден в страната почват да действат законови промени, съгласно които влезлите нелегално на унгарска територия ще бъдат арестувани. Поради което има наплив по цялата “верига” от Унгария през Сърбия и Македония та чак до Гърция. Заради мерките на Будапеща, Сърбия очаква нова мигрантска вълна от 20 000 души в следващите дни. Рекорд е отбелязан и при броя мигранти, влезли от Гърция в Македония – над 8 600 само за уикенда.

В столиците на държавите от Вишеградската четворка през почивните дни имаше антиимигрантски протести. Няколко хиляди души участваха в антимигрантски протест във Варшава с лозунги „Ислямът ще бъде смъртта на Европа“. Подобни протести в събота и неделя имаше и в Прага и Братислава.

“Изглежда, че Източна и Западна Европа имат различни гледни мнения по бежанския приток към континента”, пише The Brussels Times.

Правителствата във Варшава, Прага, Братислава и Будапеща (Вишеградската четворка) отказаха да приемат задължителните мигрански квоти, поискани от Германия и подкрепени от Европейската комисия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.