Десетима отиват на съд за наркотрафик за 73 млн. лева

На 21 август 2015 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу десетима участници в организирана престъпна група за контрабанда и трафик на наркотици в особено големи размери от Мароко през България към Белгия и Холандия (14 586 кг на стойност 72 930 000 лв. по средни цени).

Според обвинителния акт групата е организирана и ръководена от Людмил Герасков – известен на МВР и ГДБОП международен трафикант на хашиш и марихуана, който от задържането на участниците в групата през юли 2012 г. до днес е в неизвестност. Материалите срещу него са отделени в друго досъдебно производство.

Според обвинителния акт Герасков е ръководел дейността на групата чрез сина си Бойко Герасков. Освен на Герасков-младши, обвинения за участие в ОПГ, контрабанда и трафик на наркотични вещества са повдигнати на Цветомир Модев, Борислав Петров, Емил Нешев, Желязко Новаков, Кирил Кирилов, Янчо Янков, Янко Новаков, Янчо Христов и Людмил Рахнев (по чл. 321, чл. 242 и чл. 354а от НК).

Групата е била сформирана от Людмил Герасков през юли 2011 г.

Предварително замислената от него схема предвиждала доставяне на голямо количество хашиш с високо качество по море от Мароканския бряг до българско пристанище, превозването му с камиони до наети от групата складове край София и доставянето му с товарен автомобил до крайни купувачи в страни от Западна Европа, където този тип наркотик е под разрешителен режим.

Първоначално в престъпната структура били привлечени петима участници – Бойко Герасков, Модев, Петров, Новаков и Кирилов. Всеки от тях поел конкретни функции по набирането на нови участници и в организирането на отделните етапи на трафика. Модев и Новаков поели транспорта по вода, Бойко Герасков и Петров – трафика по суша, Кирилов бил ангажиран като шофьор. Координацията и действията се контролирали от ръководителя на групата Людмил Герасков.

През март 2012 г., в Бургас, Модев и Новаков привлекли сато участник в трафика Янчо Янков, капитан на кораба „Оушън Лайън“, плаващ под молдовски флаг с български екипаж (Христов, Рахнев, Янчо Новаков). „Оушън Лайън“ бил нает, тъй като от март до юли 2012 г. трябвало да извърши курс за доставка гипсокартон от пристанище Бристол, Великобритания, през Бискайския залив, покрай бреговете на Мароко до пристанище Бургас. Съгласно начертания от групата план, на път към България наркотикът бил натоварен на кораба край мароканското пристанище Сеута, укрит от екипажа сред палетите с гипсокартон и доставен на рибно пристанище в Бургас на 20 юни 2012 г. Под ръководството на Бойко Герасков и Петров, и с прякото участие на Кирилов, хашишът бил превозен с камиони до нает от групата склад в софийското село Мировяне. Оттам тоновете хашиш е трябвало да бъдат превозени на части до крайни купувачи в Белгия и Холандия, с които Людмил Герасков имал договорка. През юли 2012 г. Кирилов е задържан на ГКПП „Кулата“ с част от хашиша (3855,3 кг хашиш на стойност 19 276 500 лв.) при опит да го превози към Белгия. След осуетяването на опита за трафик на първата пратка, в България са задържани и привлечени под наказателна отговорност останалите участници в престъпната група.

По делото са извършени 36 експертизи, разпитани са повече от 20 свидетели.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.