Депутатите почетоха паметта на децата, загинали при катастрофата в река Лим

Народните представители почетоха със ставане на крака и минута мълчание паметта на 12 български ученици, които преди 10 години загинаха на сръбска територия, във водите на река Лим, след като автобусът, с който се връщат от екскурзия, пада в коритото на реката.
„За техните родители и близки болката никога няма да отмине. Такава болка не се преодолява, но годишнината от подобна трагедия е повод да се запитаме какво правим като родители, граждани и държавници за сигурността , защитата, живота и здравето на българските деца”, каза председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той допълни, че може и трябва да се направи още в тази насока. По думите на Миков, това е дълг на институциите и на цялото гражданско общество, защото трагедията е не само мрачен спомен, тя е и силна камбана за съвестта ни – да бъдем по-отговорни за нашите деца.
Днес в памет на загиналите деца в гробищния параклис в Свищов днес ще бъде отслужена заупокойна литургия.
В онази трагична нощ група от 34 ученици и 16 възрастни се прибира от екскурзия в Дубровник, припомня „Кросс”. Около 22 часа шофьорът загубил контрол над автобуса и той пада в коритото на реката. Рейсът потъва за броени минути. Местни хора от сръбското село Гостун и цял футболен отбор се притичали на помощ на давещите се деца. Спасителните операции обаче били затруднени заради придошлите води на река Лим.
38 души са спасени, но 12 деца губят живота си под водата. За виновен за трагедията бе признат единият от шофьорите – Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на седем години лишаване от свобода, след обжалване обаче присъдата му бе намалена на четири години.
След трагедията родителите на децата учредиха фондация “Ангели от Лим”. Всяка година през април фондацията организира дни на “Ангелите от Лим”.
Десет години след жестокия инцидент единственият осъден е шофьорът на автобуса Илия Измирлиев, който получава първоначално седем години затвор, а на последна инстанция Апелативният съд намалява присъдата му на четири години. Според близки на загиналите и според анализатори много от фактите са били потулени още на ниво следствие и по този начин в съда влиза един сравнително чист обвинителен акт. По този начин голяма част от истината за трагедията потъва в мътните води на лобистките интереси и отговорните за смъртта на 12-те ангели остават ненаказани.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.