Депутатка кани Цв. Василев да говори пред комисията за КТБ

Десислава Атанасова покани мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев на изслушване в председателстваната от нея парламентарната анкетна комисия, която разследва източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) в периода 2009-2014 г., информира “Фокус”. Поводът за поканата е, че в писмо на Цв. Василев до Десислава Атанасова, банкерът е заявил готовност да отговаря на въпроси на комисията.

Както е известно, в момента Цветан Василев живее в Белград и спрямо него е приложена мярка за неотклонение “подписка”, докато сръбският Висш съд реши дали ще бъде изпълнено искането на българското правосъдие за екстрадирането на банкера.

Цв. Василев многократно е заявявал, че се страхува да се върне в България заради отправяни заплахи за живота му. По принцип е възможно банкерът да бъде разпитан от парламентарната комисия на Десислава Атанасова по защитена видеоконферентна връзка или дори членовете на комисията да пътуват до Белград, но е малко вероятно това да се случи.

Известно е позицията на Цв. Василев, че прокуратурата и властите не искат да изслушат версията му за това какво се е случило с КТБ. Той пряко обвини държавното обвинение и БНБ за атаката срещу банката, която доведе до нейното затваряне.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви пред репортери, че ако Цветан Василев реши да се върне в България, той лично щял да го посрещне на границата, както и че щял да му осигури охрана от НСО или жандармерията. Освен това Борисов потвърди казаното от Василев, че двамата са се срещали и разговаряли през юни 2014 г.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.