Депутатите решават на какъв език да е предизборната агитация

Днес депутатите трябва да решат на какъв език ще се води предизборната кампания. След 11 часа дебати по новия Изборен кодекс, вчера депутатите стигнаха до текста, който посочва, че изборната кампания ще се води само на български език.

ДПС настояват да се приеме тяхното предложение, според което, в случай че кампанията се води на език, различен от българския, трябва да се осигури превод на български. Темата доведе до традиционен сблъсък в пленарна зала. От “Атака” припомниха, че това е пореден опит на ДПС да прокарат агитация на “майчин език”. Позицията им беше подкрепена от ГЕРБ.

От ДПС обвързаха предложението си с европейските избори, в които могат да участват граждани на ЕС.

“Използвате комплексарски подход”, обяви Янко Янков от ДПС. Павел Шопов от “Атака” пък отвърна, че ДПС прилагат “азиатска хитрост”.
„Ние правим следното предложение – в случаите, в които се използва език, различен от българския, да се осигурява превод на български език. Не ви ли е неудобно? Българските граждани не толерират такава елементарна дискриминация, българските граждани не толерират такъв елементарен подход, комплексарски подход”, обясни Янков.

„Аз съм зашеметен от тази азиатска хитрост, от тази малоазиатска хитрост. Жалко, че я прилагат и българи. Тук има сериозни юристи и те знаят тази техника”, коментира Павел Шопов.

„Върховният закон гласи, че официалният език в България е българският език. Ако на някой не му отърва, че българският език е основен в България, да си хваща багажа и да заминава в Анадола, или където иска другаде, но не ни налагайте такова нещо”, допълни колегата му от „Атака” Димитър Димов.

„Чухме опит да се анулира договора с ЕС – аз поне така го разбрах. Доколкото, скъпи колеги – на някой дали му харесва или не – аз съм се родил в моята родина и ще бъда тук. Ако на някой не му харесва, да си намери по-добро място, аз ще си живея в моята си родина”, каза Мустафа Карадайъ от ДПС.

„Всеки български гражданин, роден на територията на България, има право да е патриот, независимо от неговата етническа принадлежност, не отнемайте правото на българските граждани да бъдат патриоти”, допълни Йордан Цонев от ДПС.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.