Депутатите разрешиха да има дори 15-годишни таксита

Депутатите гласуваха промени в Закона за автомобилните превози, с които промениха възрастта за “пенсиониране” на таксиметровите автомобили от 10 на 15 години. Това беше и едно от предизборните обещания на левицата, приета по настояване на представители на превозвачите, според които е нерентабилно и прекалено скъпо такситата да се сменят на всеки 10 години.

Увеличава се възрастта на таксиметровите автомобили, но и се повишават изискванията и контрола върху тях, коментира след приемането на промените депутатът от КБ Георги Свиленски. Пред парламентарните репортери той обясни, че в нито една страна от ЕС няма ограничение за възрастта на автомобилите, които се ползват за таксиметров транспорт.

Даваме глътка въздух на хора, които юни и юли трябваше да сменят своите автомобили, обясни Свиленски. По думите му, след вчерашната градушка се е видяло, че много таксиметрови шофьори нямат пари за нови стъкла. “Докарали сме ги до там да живеят в автомобилите си само и само да изкарат лизинга или рентата, която им е иска от превозвачите”, ожали Свиленски таксиметровите шофьори. Същевременно депутатът от БСП призна, че и при досега действащото ограничение на възрастта на колите, има такива на 3 – 4 години, които не отговарят на изискванията за таксиметров превоз.

Попитан защо се защитават правата на таксиметровите шофьори, а никой не защитава правата на потребителите, Свиленски каза: „За това казвам, че важното е сигурността на автомобила, външният вид и комфортът на автомобила, важен е контролът, важно е да няма корупция при преминаването на техническите прегледи”.

Депутатът Свиленски добави, че с промените в закона се възлага на Автомобилна администрации да разработи нова наредба, нов тип изисквания към таксиметровите автомобили, за да се повиши сигурността.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.