Депутатите приеха на първо четене поправката на ГЕРБ в Изборния кодекс

С гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС парламентът прие на първо четене изменения и допълнения в Изборния кодекс, внесени от парламентарната група на ГЕРБ. В законопроекта, внесен от Цецка Цачева и група народни представители се предвижда броят на членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъде променен от 19 на 18.
От регистриралите се 161 депутати 104 гласуваха „за”, 46 – „против” и 11 – „въздържали се”. След това парламентът гласува срокът за второ четене на законопроекта да бъде съкратен до понеделник в 18 часа.
Преди дни, при гледането на законопроекта на първо четене в Правната комисия на Народното събрание, той отново бе подкрепен от членовете на комисията от ГЕРБ и ДПС и така получи „зелена светлина” за разглеждане в пленарна зала, въпреки несъгласието на депутатите от Коалиция за България.
В последните дни на няколко пъти заместник-председателят на Народното събрание и председател на Комисията за подготовка на нов Изборен кодекс Мая Манолова се изказа против тази поправка в Кодекса. Нещо повече – Манолова бе изключително остра и каза, че не е виждала по-нескопосано написан законопроект, след което се аргументира с това, че в двете изречения на документа имало 10 грешки.
Днес, при обсъждането на проекта в пленарна зала, Манолова повтори това.
Изброих 10 грешки в законопроекта и апелирам да бъдат поправени между първо и второ четене, каза Манолова.
Текстът на Изборния кодекс е толкова лош, че създаде тези проблеми, коментира в изказването си депутатът от „Атака” Павел Шопов. След което се обърна към представителите на ГЕРБ и ДПС и заяви, че законопроектът няма никаква друга цел, освен да уреди спора помежду им за една бройка в ЦИК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.