Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2014

Парламентът прие на първо четене Бюджет 2014. "За" него гласуваха 116 депутати от Коалиция за България и ДПС. Против бяха 78 депутати от ГЕРБ, 17-те народни представители от "Атака", които бяха в залата, се въздържаха при гласуването. Заложените за следващата година приходи са в размер на 30 886,0 млн.лв., разходи – 32 358,3 млн.лв. и дефицит от 1,8 на сто от БВП.

Законопроектът за държавния бюджет с включен проект за бюджет на ВСС не беше приет. Гласуваха 210 депутати, от които 72 – „за”, 24 – „против”, 114 – „въздържал се”.

Представили сме максимално напрегнат, но изпълним бюджет за следващата година, надявам се да го подкрепите, за да продължим политиките за хората. Това заяви премиерът Пламен Орешарски, представяйки проектобюджета от парламентарната трибуна. – „Всички критични бележки ще разгледам много внимателно и ще имаме предвид при водене на политиката през следващата година. Надявам се да подкрепите този бюджет. Той дава достатъчно инструменти, за да продължим политиките за насърчаване на икономиката и създаване на по-благоприятен стопански климат. И още следващата година да направим първи стъпки за икономически растеж”, каза министър-председателят.
„Този бюджет ще ни даде възможност и за малко по-активни политики в областта на образованието в посока професионалния акцент в образованието. Надявам се, че ще можем да направим и първи стъпки в дълго отлаганата здравна реформа. Този бюджет ще даде глътка въздух на местните власти”, каза още Пламен Орешарски. Първият приоритет в Бюджет 2014, който е изведен пред скоби, е възстановяване на икономическия растеж. Затова и се създава фонда за инвестиции, за регионално развитие. Това заяви лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев при дебатите в зала. – „Бюджетът за 2014 г. стъпва на това, което е оставило правителството на ГЕРБ. Кой похарчи 4 млрд. лв. от фискалния резерв на държавата? Кой взе 4 млрд. лв. нов дълг? Кой открадна 1.4. млн. лв. пари за българското здравеопазване?”, коментира Станишев.
1.4. млрд. лв. повече са заложени в приходната част на бюджета – това е трудна и амбициозна задача, която се прави за възстановяване на икономиката. В разходната част има три ясни приоритета – размразяване на социалните плащания, образование, залагане на средства за по-балансирано регионално развитие. За 4 години беше замразено всичко, що има социален характер, посочи Станишев.
Изказването на лидера на Коалиция за България беше съпроводено от неспирни скандирания и подвиквания от страна на депутатите от ГЕРБ. В края депутатите от ГЕРБ викаха „Оставка”, а от БСП и ДПС ръкопляскаха.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013 със 122 гласа "за" и 60 "против".  Запазването на финансовата стабилност, насърчаването на икономическия растеж и защитата на най-уязвимите слоеве от населението са основните акценти в бюджета. В пленарната зала вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков посочи, че основната задача на кабинета е увеличение на доходите през 2013-а година. В проектобюджета за догодина е предвидено да се увеличи минималната работна заплата от 290 на 310 лева, а от първи април размерът на пенсиите да се увеличи средно с 9,3%. От 145 на 150 лева ще се увеличи и размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж, а социалната пенсия за старост ще стане 110 лева.

Повече пари са предвидени за култура – допълнително 35 милиона лева, за здравеопазване – 91 милиона, за селското стопанство увеличението е със 196 милиона лева.

Заложените приходи в бюджета са в размер на над 30,5 милиарда лева. Тази сума е по-голяма от тазгодишната с 1,8 милиона лева. В националния бюджет се очаква да постъпят близо 27 милиарда лева, като от преки данъци – над 4 милиона, от социално и здравно осигуряване – над 6 милиона, от косвени данъци – над 12 милиона лева.

Нови близо 3 милиона лева са заделени за сектор "Отбрана и сигурност", за администрацията на затворите – около 16 милиона лева.

Предвижда се максималният размер на държавния дълг към края на годината да не надвишава 14,6 милиарда лева. Въвежда се 10-процентов данък върху лихвите по депозитите.

Предвижда се вноската на Република България в общия бюджет на ЕС да е 908 милиона лева, като сумата е по-голяма от тазгодишната с 12,5 милиона лева.

Дянков обясни защо сме бедни

Помолен да коментира определението на бюджета като бюджет на бедността и завой наляво, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков каза: „България е една от по-бедните държави в ЕС по една-единствена причина – 60 години комунисти са управлявали страната. Сега на нас ще ни трябват още няколко години, за да настигнем първо Гърция. Румъния вече сме я надминали по доходи на глава от населението и постепенно да настигаме и да надминаваме останалите държави от ЕС. Възможно е, но трябва последователна политика, каквато е в Бюджет 2013 г., година след година. Трябва веднъж завинаги всички да разберат, че когато комунисти или социалисти управляват една държава, само пагубни неща могат да се случат.

Финансовото министерство и в Бюджет 2013 г., и в предишните три бюджета, си е свършило добре работата. Сравненията с всички други икономики в ЕС от гледна точка на финансовата политика, са положителни за България. Пожелаваме си в следващите няколко седмици до окончателното приемане на Бюджет 2013 г. все такива успехи”..

Критиките към бюджета

Сергей Станишев, председател на ПГ на Коалиция за България:

Има една добра новина. Това е последният бюджет на господин Бойко Борисов и неговото отсъствие тук, от пленарна зала, няма как да сменя отговорността на министър-председателя за политиката на неговото правителство. Завещанието на господин Борисов на следващото правителство ще бъде по0беден народ, най-беден в ЕС, срината икономика и опразнена хазна. Това е наследството, за което ще отговаряте пред хората на изборите.

Волен Сидеров, председател на ПГ на „Атака”:

България продължава да бъде колониална държава. Всичко, което генерира печалба в България, е в чужди ръце, в ръце на чужди монополисти. Ниските доходи в България са порок номер едно и това трябва да се промени. Ако не искаме да избягат от страната още няколко хиляди млади хора, трябва да обърнем модела. Моделът може да се обърне, когато се акцентира върху българския бизнес, а България може да се измъкне от кризата като види, че светът е много по-голям от Европейския съюз. От ЕС ни потупват леко по рамото за ниския дефицит, но не се интересуват от нас. Доходите у нас са 9 пъти по-ниски от тези в Европа. В Гърция минималното заплащане е поне три пъти повече от това в България.

Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция:

Вероятно в средата на годината Бюджет 2013 ще има нужда от преработване. Заложените разходи в проектобюджета са реални, но приходите са много надценени и дефицитът вероятно ще е много по-голям от предвиденото.
Левите мерки няма да доведат до излизане от кризата.  Държавата само регистрира. Монополите завладяха страната, те задушават бизнеса и семейния бюджет. В края на мандата правим констатация, че не се е случило обещанието на ГЕРБ за средноевропейски доходи на българските граждани. Вместо приближаване до тези доходи, има отдалечаване от тях..

Алиосман Имамов, ПГ на ДПС:

Бюджет 2013 ще бетонира незавидните ни позиции на най-стабилните бедняци в ЕС с тежка безработица, ниски доходи и липса на перспективи за по-добър живот. Този бюджет е бюджет на продължаващата депресия в българската икономика и задълбочаващата се бедност. Този бюджет не съдържа фискални мерки за стимулиране на икономическата активност, за увеличаване на инвестициите, заетостта и доходите на милиони български граждани. Бюджет 2013 се разминава със заложените дългосрочни програми на ЕС тенденции за растеж и заетост. 

Пламен Орешарски, Коалиция за България, бивш финансов министър:

За четвърта година правителството представя бюджет, в който отсъства съдържание. Числата определено доминират над съдържанието. Правителственият дълг ще продължи да расте. Обяснението с кризата продължава да доминира, но въпреки това отсъстват антикризисни политики. За пореден път не се предвиждат никакви реформи в публичния сектор. За три години управление на ГЕРБ общата сума на извършените разходи са 83 милиарда лева при реализиран сумарен дефицит от 5 милиарда лева.

Георги Терзийски, независим депутат:

Това е поредният бюджет, който обрича на нищета и мизерия българските граждани. Той не е социален и справедлив. Аз си задавам въпросът и до каква степен този бюджет е законен.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.